Jonas Vika og Mats Opsal fikk for alvor merke hvor knallhard femmila kan være, under andre del av NM på Tolga.

Etter 50 harde kilometer sto Vika igjen med 21. plass og Opsal med 47. plass. De fikk virkelig kjenne på hvordan en slik distanse krever når det røyner på kreftene. De var henholdsvis 6.42 minutter og 12.22 minutter bak vinneren Simen Hegstad Krüger.

– Det ble tøft. Det var min første femmil. Jeg har trent på å gå langt, og har levert bra på lange distanser før i år. Men i dag startet jeg nok litt for hardt og det ble tungt. Så kom Jan Thomas (Jenssen red.anm.) på siste runden. Da ble det veldig tungt. Jeg hadde jo allerede tatt han igjen med 30 sekunder, men han kom tilbake som et lokomotiv, og jeg måtte bare gjøre som best jeg kunne for å henge meg på, sier Vika etter løpet.

Som altså endte med 21. plass for hans del.

– Jeg er fornøyd med 21. plass, med tanke på at jeg ikke er i toppform. Om jeg hadde vært i form hadde jeg ikke vært fornøyd. Jeg peaka ganske bra med formen i mars og februar. Sjøl om det går tyngre nå så synes jeg at jeg står sesongen ganske bra. Jeg merket i dag at jeg skulle hatt erfaring fra et par femmiler, så jeg kunne justert farten bedre. Jeg håper det blir mer behagelig å gå denne distansen senere, fortsetter Vika.

Klubbkamerat Mats Opsal forsøkte å spare på kreftene for å unngå den store smellen. Han kunne uansett ikke unngå at krampene hogg i beina hans mot slutten av løpet. Det skulle bli en tøff tur for MjøsSki-løperen.

– Det var hardt og langt. Jeg følte meg bra i fem runder. Så fikk jeg kramper på siste runden og da torde jeg ikke å pushe. Får du krampe så ryker du på ett minutt til. Jeg gikk Birken for sju år siden og etter det har jeg ikke gått så langt, før femmila i dag. Det var blytungt, men det er veldig god trening å få gjennomført noen slike renn, sier Opsal.

Han ser ikke tilbake på NM del to på Tolga med glede:

– Dette NM har vært dårlig. Jeg ødela på sprintstafetten sammen med Jonas på onsdag. Det var kjedelig. Så gikk det greit i går og så har det vært tungt i dag. Det skal bli godt med litt hvile fra ski nå, avslutter Opsal.