Kommunen gir 100.000 til Hai-dokumentar

Historie: Hai Hang har en unik historie å fortelle. En slik film vil i tillegg vise fram hvilken transformasjon Brumunddal har vært gjennom, der HosHai har vært en viktig etablering, sier Alf Thomassen.Arkiv

Historie: Hai Hang har en unik historie å fortelle. En slik film vil i tillegg vise fram hvilken transformasjon Brumunddal har vært gjennom, der HosHai har vært en viktig etablering, sier Alf Thomassen.Arkiv

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi håper filmen vil bidra til å ta et endelig oppgjør med fortida og synliggjøre dagens Brumunddal som en god og trivelig by for alle, sier strategisjef Alf Thomassen

DEL

Dokumentaren «Hai – Brobyggeren» produseres av Fabelaktiv for TV2. Filmen er 50 minutter lang, og har et totalt budsjett på 1.050.000 kroner. Ringsaker kommune har innvilget søknaden om støtte i form av et direktetilskudd på 100.000.

Det forutsettes at Fabelaktiv lager et eget arrangement i Brumunddal, en førpremiere på filmen, som en motytelse for støtten.

– Nøyaktig når filmen vil bli sendt er ikke avklart enda, men sannsynligvis kommer den på TV2 i løpet av våren, sier prosjektleder Marte Mørkved-Romstad.

God ambassadør

I filmen fortelles historien om Hai, og rasismen hans familie opplevde i Brumunddal. Mobiliseringen for å snu fremmedfiendtligheten og intoleransen kommer også tydelig fram.

– Hai Hang har en unik historie å fortelle. En slik film vil i tillegg vise fram hvilken transformasjon Brumunddal har vært gjennom, der HosHai har vært en viktig etablering. Hai Hang framstår som en svært god ambassadør for Brumunddal og Ringsaker, og vi håper filmen vil bidra til å ta et endelig oppgjør med fortida og synliggjøre dagens Brumunddal som en god og trivelig by for alle, sier strategisjef Alf Thomassen.

Kultursjef Asle Berteig legger til at temaet også er veldig aktuelt i dag.

– Det er en historie med et viktig budskap som må fram både lokalt og nasjonalt. Derfor støtter vi filmen.

Foredrag for unge

Ringsaker Vekst er også forespurt om å støtte prosjektet med samme sum som Ringsaker kommune. Ellers får prosjektet støtte fra Østnorsk filmsenter, Fond for lyd og bilde (Norsk kulturråd) og Fritt Ord).

Turnéorganisasjonen i Hedmark er produsent for et foredrag bygget på filmen, som rettes mot elever på ungdomsskole og videregående.

Artikkeltags