Næroset tente ikke på "Fifty Shades of Grey"

Kinovertene: Co og Marja Elling, sammen med maskinist Morten Gulbrandsen.

Kinovertene: Co og Marja Elling, sammen med maskinist Morten Gulbrandsen.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Primus motorer og tilretteleggere for bygdekino på Næroset, Co og Marja Eling, kikker ut av vinduene. - Der kom det vel en bil?

DEL

Ingen kan påstå at det rådet kaos på Næroset når den omdiskuterte filmen Fifty Shades of Grey inntok bygda torsdag kveld. Ti minutter før visning var det bare pressen som hadde funnet veien til forsamlingslokalet Nærvang. Alle kan tydeligvis ikke være lucky i Næroset?

- Det kan bli både og, svarer Co Eling på spørsmål om hvor mange besøkende de forventer. En halvtime i forveien har 14 betalende sett sauen Shaun utfolde seg på lerrettet.

- Vi hadde glemt at det var vinterferie, innrømmer Co Eling. - Det kan nok være med på å påvirke oppmøtet.

Plakater revet ned

Kinomaskinist i bygdekinoen, Morten Gulbrandsen, har vært i bransjen i over 30 år, og forteller om gode besøkstall oppover i Gudbrandsdalen.

- Jeg har fått beskjed om rundt 70 forhåndssolgte forhåndssolgte billetter i Lom, forteller Gulbrandsen. - Men generelt er barnefilmer bedre besøkt.

Men i Næroset er det foreløpig stille.

- Hvordan har dere annonsert begivenheten?

- Vi har brukt sosiale medier, og hengt opp plakater, forteller Co Eling. - Men noen av plakatene ble faktisk revet ned. Det har vi aldri opplevd før, sier Eling, uten å ville spekulere i om feminister har inntatt omgivelsene.

 Vi kunne vært mye flinkere til å annonsere for oss selv, sier maskinist Gulbrandsen. - Men på grunn av nedskjæringer har vi ikke de samme mulighetene som før.

Ikke vært på kino på 30 år

Noen har alikevel fått med seg at noe foregår på Nærvang. De kommer sigende rett før visning. Steinar Brukstuen har fått beskjed via jungeltelegrafen.

- Jeg satt hjemme og kjedet meg, og tenkte jeg nå skulle gjøre noe jeg ikke har gjort på 30 år – gå på kino, forteller Brukstuen, som verken har lest bøkene eller omtalene av filmen. - Jeg er her uten noen forventninger. Filmen må selv gi meg en dom.

Venninnene Ingrid Helèn Rausand og Irene Aspeslåen derimot, har lest bøkene med stor fornøyelse og ser frem til visningen.

- Vi håper filmen er like bra som bøkene. Men vi har lest noen dårlige omtaler, røper damene, som er noe overrasket over det dårlige oppmøtet.

- Når man tenker på at det er en såpass fersk film, er det litt rart.
 

To timer med intense scener

Filmen snurres i gang, selv om det er en noe romantisert beskrivelse. Bygdekinoen er digitalisert for en stund siden, og kvalitet på både lyd og bilde er bra. At fremviser står i samme rom som publikum, og bråker endel, gir heller en god, gammeldags følelse.

Etter drøye to timer med intense øyeblikk mellom Mr. Grey og Anastasia, er damene fra Næroset blandet i tilbakemeldingene.

- Det ble ingen direkte skuffelse, ingen dårlig film, men den nådde ikke helt opp i forhold til boka for vår del. Et hakk ned. Mannlig hovedrolle mangler en liten snert.

Steinar Brukstuen innrømmer å ha sett bedre filmer.

- Filmen var grei nok den, men jeg tror ikke jeg vil besøke en eventuell oppfølger, sier Brukstuen.

- Men tilbudet med bygdekino er bra. Folk må dog utnytte det bedre, ellers vil det vel forsvinne som alt annet.

Ønsket flere

Åtte besøkende er kanskje ingen suksess, men ingen hang med hodet på Nærvang.

- Klart, med lang kjøretid og halvannen time rigging – ønsker jeg selvsagt at flere tar turen, sier maskinist Gulbrandsen, uten å være misfornøyd.

- Det er generelt vanskelig å trekke folk til voksenfilm.

Co Eling er heller ingen slagen mann.

- Det kunne kommet null, det kom åtte, fokuserer Elling, og legger til at det vil komme flere kinovisninger på Nærvang.

- Vi prøver å lage gode tilbud her oppe slik at bygdefolket kan slippe å reise ut alltid. Kino er bare en av arenaene for å ta samfunnshuset i bruk, avslutter Elling.

Artikkeltags