– Dette er en festival for ungdommen, ingen voksne er tillat

Robin Glorud (til venstre) og Oliver Høitomt lager testfilm om en som spiller på dataen og blir hacket.  Høitomt har tenkt til å melde seg på filmkonkurransen, og er interessert i film. Han liker å redigere filmer og leke seg med materialet i etterarbeidet.

Robin Glorud (til venstre) og Oliver Høitomt lager testfilm om en som spiller på dataen og blir hacket. Høitomt har tenkt til å melde seg på filmkonkurransen, og er interessert i film. Han liker å redigere filmer og leke seg med materialet i etterarbeidet.

Artikkelen er over 2 år gammel

Ringsaker kommune satser på ungdom, og arrangerer filmfestival for 350.000 kroner.

DEL

Ringsaker kommune arrangerer filmkonkurranse og festival for ungdom. Man skal lage en 1-minutt lang dokumentarfilm på telefonen om noe man interesserer seg for.

Får profesjonell hjelp

Niendeklassinger får besøk av profesjonelle filmfolk for å lære hvordan bruke telefonen til å redigere, filme og lage lyd. De tre mentorene har mye kompetanse fra filmbransjen. Patrick Engevold fra Hamar driver sitt eget selskap, Sylskarp Film. Ronnie M.A.G. Larsen underviser film på to forskjellige folkehøyskoler og Kristina Skamsar er videojournalist med mange års erfaring.

Onsdag var de på Nes ungdomsskole, og der var det flere ivrige filmskapere. En av disse er Oliver Høitomt. Han liker å drive med film, og var glad for å kunne bruke skoletiden på det. – Jeg har laget noen filmer på oppdrag, og liker å leke meg med redigering i etterarbeidet. Han vil lage film om sparkesykkel, som er aktiviteten han driver mest med.

– Scoot, som det heter er veldig gøy, og jeg har fått mange nye venner gjennom det. Vi har også fått en veldig fin innehall på Fønix. Jeg vil vise fram det miljøet, sier han.

Engevold forteller at det kan være utfordrende å undervise ungdommene, men at det er veldig gøy.

– Det er inspirerende å se at ungdommene tar i bruk de verktøyene de har, og blir bevisst på hvor mye skaperkraft et slikt verktøy har.

Filmkurset lærer elevene planlegging, filming og redigering på telefonen. Tirsdag skulle elevene på Nes ungdomsskole lage testfilm.

Filmkurset lærer elevene planlegging, filming og redigering på telefonen. Tirsdag skulle elevene på Nes ungdomsskole lage testfilm. Foto:

Inspirert av P3 Gull

Filmfestivalen som går av stabelen 22. mars er konkurransens høydepunkt. Her blir det prisutdeling, kulturinnslag fra Kulturskolen og Nes friteater og etterfest på ungdomsklubben – Denne festivalen er for ungdom, og vi prøver å få til noe som ligner på P3 Gull, sier kulturrådgiver i Ringsaker kommune Rebekka Joswig.

P3-profilen Jonas Jeremiassen Tomter er kveldens programleder og komiker Maria Stavang, bedre kjent som «Piateed» skal være prisutdeler.

– Dette er en festival for ungdommen, ingen voksne er tillat, smiler Larsen.

Hovedpremien, som blir delt ut for beste film, er et kamera. Det blir også satt opp gratis buss fra skolene og til Teatersalen, hvor festivalen foregår.

– Ringsaker er en langstrakt kommune, og vi ønsker å samle ungdommen. Det er ikke alle som har anledning til å bli kjørt, derfor setter vi opp busser, sier Joswig.

Et historisk dokument

Prosjektet blir finansiert gjennom støtte fra Den kulturelle skolesekken, og det er søkt om støtte fra diverse filmfond. Kommunen bruker ca. 350.000 kroner på prosjektet.

– Ungdom er noe vi ønsker å bruke litt penger på. Film er i vinden, og det er viktig i hverdagen til ungdom. Dette prosjektet blir også et historisk dokument. Om 50 år kan vi se hva som var viktig for ungdom i Ringsaker i 2018, forteller Joswig.

Larsen synes kultur er mye viktigere enn penger. – Kultur er identitet og tilhørighet. Mennesker er avhengig av impulser fra andre ting sier han.

Frist for å melde seg på konkurransen er 5. mars. Det vil bli utdelt priser i forskjellige kategorier og i juryen sitter Patrick Engevold, Kristina Skamsar og kultursjef i Ringsaker Asle Berteig. Engevold forteller at han kommer til å se etter noe som fungerer i det formatet det er laget i.

– Det blir en balansesak hvor underholdningsverdi må tas hensyn til. Man må vurdere innhold kontra kvalitet, og jeg gleder meg til den utfordringen.

Konkurransen er åpen for alle i Ringsaker mellom 13–16 år.

Artikkeltags