Brumunddal Fotball og hjemmepublikum hadde ikke skyld i «rasismesaken» slår avisen fast i sakens tittel.

– Deler av kritikken fra Firdaposten etter sist helgs bortekamp mellom Brumunddal og Florø er ikke riktig, og det beklager vi, uttaler redaktør Svend Arne Vee innledningsvis.

I artikkelen som nå er slettet, skrevet av en journalist som ikke var til stede på Sveum lørdag, ble det hevdet at en yngre gutt på tribunen skal ha sagt at en av Florøs spillere «kan reise hjem til sitt eget land».

– Beklager

– I vår sak hevdet vi blant annet at det falt rasistiske kommentarer fra tribunen, og at disse var hørbare for seere som fulgte kampen på Direktesport. Etter å ha hørt gjennom opptaket flere ganger og sammenstilt dette med informasjon som Brumunddal Fotball har framskaffet, mener vi at klubben har rett i sin tolkning av lydsporet. Den unge gutten sier «heie på sitt eget land», og ikke «reise til sitt eget land».

– Dermed er det heller ikke snakk om noen rasistisk ytring. Vi ønsker å legge all tvil til side i saken, og beklager at klubben og publikum fikk skyld rettet mot seg, sier Vee.

Videre i saken skriver Firdaposten: «Når det gjelder kommentarene som ble ytret inne i pressebua, der spillere på Florø ble omtalt som «neger» og «polakk som bor i Bergen», så ble dette uttalt av mediepersonell som var på jobb for å dekke fotballkampen. De har ingen tilknytning til Brumunddal Fotball».

– Vi har vært i kontakt med lokalmedia om dette, og jeg vet de har håndtert denne saken på en god måte. Her er vi flere som har gjort feil, oss inkludert, men den lokale fotballklubben er ikke en av dem, slår Firdaposten-redaktøren fast.

RB slettet og beklaget

Tirsdag publiserte Ringsaker Blad en artikkel der avisens redaktør, Gaute Freng, sterkt beklaget RBs håndtering av saken.

Freng slo fast at mye gikk galt under avisens dekning av saken, at det er åpenbart at det i lydsporet kommer fram at det på tribunen sies «heie på sitt eget land» og at det etter hvert ble klart at det var en RB-medarbeider som hadde omtalt en av Florøs spillere som «neger».

Det var under en samtale i pressebua, under kampen lørdag, at ordet ble uttalt. Det blir blant annet snakket om hvor Florø-spillerne bor, og det blir sagt, av RB-medarbeideren, at «han stopperen ved siden av han negeren der (...) polakk som bor i Bergen.»

Firdapostens første sak ble sitert av Hamar Arbeiderblad og Ringsaker Blad. Begge de to sistnevnte avisene har slettet artikkelen, som var basert på flere feilaktige opplysninger. Ringsaker Blad har i tillegg beklaget artikkelen, samt at RB selvfølgelig har beklaget at avisens medarbeider omtalte en Florø-spiller som «neger».