Det ble konkurrert i både klassisk stil og fristil i distansene maraton på 42,2 kilometer og halvmaraton på 21,1 kilometer.

Lokale på pallen

Mons Bottel Mølstad (15) slo til med seier i klassen M15-19. Unggutten, som representerer MjøsSki, tok en overbevisende seier i sin klasse med tiden 1.33.29, noe som var nesten fem minutter foran andreplassen. Dette holdt også til en imponerende femte beste tid blant alle herrer som gikk distansen.

– Det var et veldig bra løp, jeg er veldig fornøyd. Hadde litt lite festesmurning under, så det ble mye staking, sier Bottel Mølstad om sitt eget løp.

Han forteller videre at dette er det beste han har gjort når det kommer til turrenn.

– Jeg går mange forskjellige renn og liker godt å gå turrenn som dette, forteller MjøsSki-løperen, som driver med sykkel i sommerhalvåret.

I klassen 31-40 år kom Linnea Harbyengen (31), som også representerer MjøsSki, på en god andreplass. Hun tilbakela distansen på 21,1 kilometer på 1.19.33 i klassisk stil.

– Jeg har hatt en litt dårlig start på sesongen med mye sykdom, men det går bedre nå, forteller Harbyengen til Ringsaker Blad.

Hun har ikke så store ambisjoner, men synes det er veldig gøy å gå turrenn som Sjusjøen Skimarathon.

– Vanligvis så går jeg så mye jeg kan av slike renn, og synes det er gøy å utfordre meg selv, sier Harbyengen.

Godt inntrykk

I målområdet står tre deltagere som akkurat har kommet seg gjennom rennet. De omtaler seg som kompiser, men rivaler på en dag som denne. Øyvind Hanssen-Bauer og Torbjørn Vala har enda ikke klart å avdekke hvem av de to som krysset mållinja først, og lurer på om det er noe sted man kan se fotofinish.

Resultatlistene forteller at Hanssen-Bauer var en tidel foran over målstreken.

Gutta fra Oslo går fire til fem turrenn i året, herunder Vasaloppet og Birkebeineren. Det er første gang de deltar i Sjusjøen Skimarathon.

– Jeg har fått et veldig bra inntrykk av dette arrangementet. Det var flotte løyper i ypperlig skiterreng, mener Vala.

I målområdet treffer vi også på den tidligere skiskytterkjempen Lars Berger. Han bestemte seg for delta fredag kveld, og merket det godt da han kom i mål etter 42,2 kilometer med staking.

– Jeg er så heldig at jeg jobber på skifabrikk med stakeski, så jeg har kastet meg på «stakebølgen», og har blitt litt hekta på det, erkjenner Berger.

Plass til flere

Rennleder Håvard Selbæk er godt fornøyd med gjennomføringen av lørdagens renn og deltagerantallet. Det er imidlertid en ambisjon om å øke deltagerantallet enda noe mer.

– I 2020, siste utgave før pandemien, så hadde vi rundt 900 deltagere. Så var det jo stengt ned noen år, men i 2022 så arrangerte vi på 14 dagers varsel og hadde 270 deltagere. Denne gangen har vi rundt 500 deltagere, men vi har fortsatt kapasitet til flere, sier rennlederen.

Opprinnelig så gikk dette rennet mellom Søre Ål og Brøttum, men grunnet snømangel noen år, så ble det flyttet til Sjusjøen. De første årene gikk det i en annen trasé enn hva det gjør nå, men etter tilbakemeldinger, så valgte arrangøren å endre traséen.

– Vi fikk noen tilbakemeldinger om at den tidligere traséen var for tøff for vanlige mosjonister. Derfor har de siste tre arrangementene gått i dagens trasé. Denne er veldig fin. Rolige stigninger, men ganske brukbart med høydemeter allikevel, avslutter Selbæk.