Gå til sidens hovedinnhold

Flere tar kontakt med selvmordstanker: – Trist at pågangen øker

Kirkens SOS har denne påsken besvart 2391 samtaler mellom palmesøndag og påskeaften.

(OA): De opplyser at 25 prosent av samtalene har omhandlet selvmord, som er en økning fra 21 prosent fra i fjor.

– I påsken i fjor så vi en dobling av samtaler som omhandlet selvmordstanker sammenliknet med året før, forteller generalsekretær i Kirkens SOS, Lasse Heimdal. Økningen var fra 11 prosent til 21 prosent av samtalene. – Det er trist å se at dette tallet har økt ytterligere i år, sier Heimdal.

Vedvarende økning siste år

Tallene gjelder for alle Kirkens SOS’ krisetjenester samlet, på telefon, melding og chat, fra palmesøndag til påskeaften. Per dag har hjelpetelefonen rundt 350 besvarte samtaler, hvor omtrent 85 av disse har omhandlet selvmord.

– I fjor, da vi så på påskestatistikken, sa vi at vi sjelden har opplevd at det er så mange samtaler preget av et slikt alvor og smertetrykk. Denne trenden har dessverre vedvart gjennom store deler av året som har gått, og vi ser også denne påsken at det har vært utrolig viktig at vi har vært til stede, sier generalsekretæren.

Jon, Philip og Trym fikk en vekker da bestekompisen tok sitt eget liv: – Det er bedre at noen spør, og mener det

Kan få snakke med noen anonymt

Heimdal opplyser videre at det å snakke om selvmordstanker oppleves lindrende for mange av dem som tar kontakt med Kirkens SOS.

– For mange føles det så å si umulig å skulle snakke med noen rundt seg om selvmordstanker. Det å få snakke anonymt med et medmenneske, og bli møtt med forståelse fra en av våre frivillige, gjør at mange føler seg bedre rustet til å søke den hjelpen de trenger, sier Heimdal.

Trenger du noen å snakke med?

Hjelpetelefoner:

Mental Helse: 116 123

Røde Kors: 815 55 201

Kirkens SOS: 22 40 00 40

Chat: https://www.soschat.no/

Disse kan også hjelpe: Helsesøster på skolen eller på helsestasjonen.

Fastlegen din, som også kan henvise deg til Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) eller Distriktspsykiatrisk senter (DPS).

Hvis situasjonen er akutt, må du ta kontakt med legevakten eller ringe 113.

Kilder: Helsenorge.no, Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging