Forventet flere vannskader enn meldt inn

VANN: Mye vann på Steinvik camping i Moelv fredag før helga, men beboerne hadde på forhånd sikret gjenstander og verdier. Vannstanden i Mjøsa er nå på veg tilbake. Begge Foto: Thomas Strandby

VANN: Mye vann på Steinvik camping i Moelv fredag før helga, men beboerne hadde på forhånd sikret gjenstander og verdier. Vannstanden i Mjøsa er nå på veg tilbake. Begge Foto: Thomas Strandby

Artikkelen er over 1 år gammel

Forsikringsselskapene melder at vannmassene ikke har herjet like mye som de trodde på forhånd.

DEL

- Vi har fram til nå fått inn langt færre skader enn vi på forhånd trodde.

Det forteller skadeforebygger Therese Nielsen i Sparebank 1 Forsikring til Ringsaker Blad før helgen. Så langt i år, har forsikringsselskapet betalt ut nesten en million kroner i erstatning til hedmarkinger som har blitt ofre for flommen.

– Vi sendte ut SMS til alle våre kunder som bor i faresoner tidlig forrige uke, og vi tror dette har bidratt til at folk har gjort skadeforebyggende tiltak som å rydde ut verdigjenstander fra kjelleren, sier Nielsen.

– Overraskende få skader

Bjarne Aani Rysstad er kommunikasjonssjef i Gjensidige Forsikring, og forteller at bildet er det samme hos dem.

– Vi er litt overrasket. Det er overraskende få skader, sier kommunikasjonssjefen.

Han opplyser at om lag halvparten av flomskadene selskapet har fått inn, er i Hedmark.

– Det er veldig positivt at det ikke er flere enn hva det er, men vi er på alerten, og det kan komme flere, fortsetter Rysstad.

Folk tar forholdsregler

Kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg, rapporterer om over 20 innmeldte flomskader i Hedmark så langt.

– Generelt hadde vi ventet flere skader, men flommen har heldigvis ikke blitt så stor som fryktet. Vi har også inntrykk av at folk generelt er flinke til å ta forholdsregler. Noen av skadene i kjellere, skyldes at pumper som var installert i kjellerne ikke virket på grunn av strømbrudd i området, sier Irgens.

Folk er flinkere

Skadesjef Arild Frisli i Eika Forsikring, som har hovedkontor på Hamar, forteller det samme som kollegene.

– Kan det være mange flomskader som ikke er rapportert inn enda?

– Vi er forberedt på at det kan komme inn flere skader. I en del av vassdragene går det ennå noen dager før flomtoppen nås. Men det går litt roligere for seg nå, og jeg tror folk generelt har blitt flinkere til å forebygge, svarer skadesjefen.

– Nærme oss 2011-nivået

Nielsen i Sparebank 1 Forsikring tror erstatningsbeløpene etter årets flom, til slutt kan komme vil ligge i nærheten av summene i 2011.

– Vi vil nok komme under 2013-nivået med tanke på antall skader og erstatning og utbetalinger i Hedmark, men det kan hende vi vil nærme oss 2011-nivået, sier hun.

Ifølge tall fra naturskade.no, betalte forsikringsselskapene i 2011 ut 34,6 millioner kroner i erstatningsbeløp fordelt på 425 flomskader i Hedmark. I Oppland var summen 214,3 millioner kroner fordelt på 1225 skader. I 2013 ble det betalt ut 62 millioner kroner fordelt på 662 flomskader i Hedmark, og 311 millioner kroner fordelt på 1422 skader i Oppland.

Under Vesleofsen i 1995, ble 2556 flomskader i Hedmark gitt erstatningsbeløp på til sammen 540 millioner kroner, mens det i Oppland ble bladd opp for 716 skader, og en totalsum på 161 millioner.

Artikkeltags