Skader for millioner etter flommen - dette må du gjøre om du er rammet

SKADER FOR MILLIONER: Gjensidige har mottatt melding om 20 skader så langt og har estimert skadene til rundt to millioner kroner.

SKADER FOR MILLIONER: Gjensidige har mottatt melding om 20 skader så langt og har estimert skadene til rundt to millioner kroner. Foto:

Allerede har forsikringsselskapet Gjensidige mottatt meldinger om skader på rundt to millioner etter flommen i Brumunddal.

DEL

Totalt har de så langt fått melding om 20 skader.

- Det meste gjelder kjellere i vann, men som i Jølster er det også flere gårdsplasser og hageanlegg som er ødelagt, forteller kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige i en pressemelding.

De opplyser at de er i ferd med å kontakte berørte kunder for å kartlegge omfanget av skadene.

- Vi forventer en økning, og er i beredskap for å kunne bistå så raskt som mulig, sier han, og minner om at denne type hendelser blir stadig vanligere.

- Etter rasene i Jølster har vi mottatt 30-40 saker, og det er bare en drøy uke siden styrtregnet i Oslo-området som resulterte i nærmere 200 skademeldinger. Hendelsene står nærmest i kø, fastslår Rysstad.

Dette må du gjøre om du er rammet

Hans klare råd til de som er rammet av flommen er som følger:

- Ta kontakt med forsikringsselskapet så fort som mulig for å få rådgivning videre. Vi har satt i gang et apparat med taksering og entreprenører som det er behov for, sier Rysstad til Ringsaker Blad.

Gjensidiges tall viser at i 2018 var det 20.273 nedbørsskader i Norge, viser bransjetall. Erstatningene utgjorde 726 millioner kroner. Det er et av årene med flest antall saker de siste 10 årene.

Siden 2008 er det utbetalt erstatninger etter nedbørsskader for cirka 7 milliarder kroner, opplyser Gjensidige.

- Dessverre er dette noe vi etter hvert har fått mye erfaring med. Folk er ivaretatt og i trygge hender, sier Rysstad.

Dette dekkes av forsikringen

Mange har fått vann i kjellere, ødelagte hager og uteområder og andre skader av vannmengdene. Rysstad forklarer at det aller meste er dekket gjennom vanlig boligforsikring og innboforsikring.

- Skader som vann i kjellere dekkes fullt ut. Det samme gjør for eksempel hageanlegg. Det settes tilbake til den stand den var før skaden oppstå. Folk skal få igjen det de hadde tidligere, sier han.

Blant ting som kan skape diskusjoner er skader som følger av blant annet utett tak.

- Er det et stort hull i taket på forhånd, kan det bli en diskusjon, sier Rysstad.

En ting han tror mange ikke vet, er at utgifter knyttet til evakuering også blir dekket.

- Blir du beordret ut av hjemmet ditt får du dekket tannbørste, hotellovernattinger og de utgifter man har hatt, sier han.

Artikkeltags