Pultostmart’n har gått av stabelen 16 ganger. Og det med stor suksess. Pultost, underholdning, humor og sprell har sørget for liv og røre på Bjønnåsen.

– På det meste hadde vi over 2.000 frammøtte, men snittet lå på rundt 1.400, forteller pultostgeneral Birger Lillesveen til Ringsaker Blad.

I 2019, som etter planen skulle bli det siste året med Pultostmart’n, møtte 1.500 feststemte publikummere opp.

– Jeg og Sjur (Østvang) holdt på i mange år, og vi ønsket at noen andre skulle overta ansvaret, forteller Lillesveen.

Avgjørelsen var tatt, og i tillegg sørget koronapandemien for at det var uaktuelt å samles til ny folkefest i fjellet.

Bildeserie

Tre verdensmestere ble kåret under årets Pultostmart'n

Folkemøte i fjells

Lillesveen sier følgende om avgjørelsen:

– Jeg ble lei alt maset, for å si det som det er. Men for all del, det er viktig å presisere at det var et positivt mas, forklarer Lillesveen.

Men nesten fire år senere er det altså klart for comeback. Det forklarer Lillesveen slik:

– Det er mange som har savnet folkefesten i fjellet. Både jeg og Sjur har fått mange spørsmål om vi ikke kan dra nytt liv i Pultostmart’n. Ved juletider inviterte vi hyttefolket i Bjønnåsen vel til et møte. Hele 40 personer meldte seg til tjeneste. Dermed ble det bestemt at Pultostmart’n er tilbake etter noen år med pandemi med mer.

Kulturministeren kommer

Lørdag 5. august er altså datoen. Kulturminister Anette Trettebergstuen har sagt ja til å åpne den 17. utgaven av Pultostmart’n.

– Vi er både stolte og ikke minst veldig glad for at kulturminister Anette Trettebergstuen kommer og åpner årets største kulturelle begivenhet i Ringsakfjellet, uttaler Lillesveen.

Tradisjon tro skal verdens beste pultost kåres under festivalen. Denne gang står en idrettsjury klar til å bedømme produktene. I juryen sitter blant andre Åge Skinstad, Pål Jacobsen og Bent Svele.

VM i mannfolkbæring har vært et populært innslag under Pultostmart’n mange ganger, og i 2019 kunne Åse Dorthe Lundberg juble over seier og en flott sykkel i premie. VM i hujing ble vunnet av Roy Svendsen. Kan han vinne igjen? For første gang inviterer Pultostmart’n til frisbeeturneringer. Det henger sammen med at Bjønnåsen vel har egen bane.

Men det blir ikke skikkelig pultostfestival uten sang og musikk, og på scenen står evigunge Trond Granlund. Den dyktige musikeren fra Oslo har stått på scenen på Bjønnåsbrua også tidligere. Roy Carstens og Kjell Erik Jakobsen sørger for at dagen flyter som den skal. På kvelden blir fest med levende dansemusikk.