Nei, bilforsikringen dekker ikke dette i kulda

(Illustrasjonsfoto: Colourbox-Tryg Forsikring)

(Illustrasjonsfoto: Colourbox-Tryg Forsikring)

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er kaldt nå og snøen laver ned, og mer snø er i vente. Sprengkulda skaper problemer for bileiere som kommer ut på morgenen og finner bilen innhyllet i snø og frost. En gjenganger er at vindusviskermotoren ryker idet bilen starter med viskere som har frosset fast i bilruta.

DEL

(Østlendingen) – Det er fort gjort å glemme å slå av viskerne når man parkerer for kvelden. I løpet av natten fryser viskerne fast i frontruta. Når man så starter bilen uten å løsne viskerne først, ryker gjerne vindusviskermotoren. Vi opplever at detteskjer ofte nå, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Kan koste 10.000 kroner

Som regel klarer ikke en vindusviskermotor å rive løs viskerne dersom de sitter bom fast i en islagt frontrute. Er du ikke årvåken og slår av vindusviskermotoren med en gang, vil den fort gå varm og bli ødelagt.

– Mange tror denne type skade dekkes av bilforsikringen, men det er ikke tilfelle. Det er ingen billig affære å skifte en vindusviskermotor, det kan fort koste opp mot 10.000 kroner. Det er sure penger å betale for noe man enkelt kunne ha unngått, sier han.

Dette bør du gjøre

Å kjøre uten fungerende vindusviskere er direkte uansvarlig, og i tillegg farlig. Man mister fort sikt når støv og snø setter seg fast i frontruta. I tillegg risikerer man å bli bøtelagt av politiet.

– Det beste er selvsagt å slå av vindusviskerne før man starter bilen på morgenen. Det nest beste er å løsne viskerne fra den nedfrosne ruta før man starter bilen, men i sprengkulda lar mange seg friste til å starte motoren først for å få opp varmen inne i bilen. Problemet er at vindusviskerne sitter veldig godt fast i en stivfrosset frontrute. Et triks er å sette opp vindusviskerne når man parkerer for kvelden. Man unngår fastfrysing, det blir lettere å skrape frontruta på morgenen og viskerne varer gjerne lengre, sier Brandeggen.

Mange nyere biler har vindusviskere som kan starte automatisk. Likevel bør man sjekke at de ikke står i en posisjon slik at de starter med bilen.

– Har viskerne frosset fast må man for all del unngå å rive dem løs, da går viskerbladet lett i stykker. Skrap bort is og snø, og løsne viskerne forsiktig fra frontruta, sier Brandeggen.

Artikkeltags