Små steiner gjør stor skade på biler i Hedmark: – Ingenting tyder på at det blir færre i år

Ødelagte bilruter på grunn av steinsprut kostet forsikringsbransjen i Hedmark rundt 76 millioner kroner i fjor. Våren er høysesong for glasskadene.

DEL

(Østlendingen) – Steinsprutskader er det mye av gjennom hele året, men våren skiller seg ut. Når snø og is smelter, blir småstein i veibanen virvlet opp og smeller inn i fronten på bilen bak, sier Pål Rune Eklo, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

I Hedmark måtte rundt 11.300 biler inn på verksted for å få reparert eller skiftet frontrute i løpet av fjoråret. Det tilsvarer 31 skader daglig, til en prislapp på omkring 76 millioner kroner totalt.

– Ingenting tyder på at det blir færre skader i år. Både antall og erstatningsutbetalinger øker. Nyere biler får stadig mer teknologi integrert i frontruten. Det er ikke uvanlig at kostnaden ved å skifte en frontrute på slike biler er over 20 000 kroner, sier Eklo.

Hold avstand

Det er vanskelig å gardere seg mot steinsprut, men noen råd har forsikringsselskapet.

– Det enkleste rådet er å holde god avstand til bilen foran, men noen garanti mot ei lita «rose» i frontruta er det ikke, sier Eklo.

Har du kasko eller delkasko, er det gratis å reparere en steinsprutskade. Må ruten skiftes er det som regel en egenandel på 2.000 kroner.

Gode råd 

■ Hold god avstand til bilen foran.

■ Er uhellet ute, reparer skaden så rask som mulig.

■ Dekk til skaden med gjennomsiktig teip for å unngå at skaden forverrer seg før den er reparert.

■ Ta direkte kontakt med verksted, de ordner også opp med forsikringen.

Artikkeltags