Kritisk til 4. divisjonsendring: – Serievinnere bør rykke rett opp

Fjerde divisjon: Ken Andsjøn og hans lagkamerater i Moelven får en lengre reise om de sikter mot opprykk til tredje divisjon etter endringer i seriesystemet. Foto: Arkiv

Fjerde divisjon: Ken Andsjøn og hans lagkamerater i Moelven får en lengre reise om de sikter mot opprykk til tredje divisjon etter endringer i seriesystemet. Foto: Arkiv

Av

Søndag besluttet Forbundstinget å kutte antall lag som rykker ned fra 3. divisjon, og samtidig ta fra Indre Østland Fotballkrets en opprykksplass fra 4. divisjon. Det får mange til å reagere.

DEL

I 2018-sesongen rykket fire lag ned fra hver av de seks 3. divisjonsavdelingene, mens samtlige 24 avdelingsvinnerne i 4. divisjon rykket direkte opp.

Søndag besluttet Forbunstinget å gjøre om på dette. Nå skal kun tre lag fra hver 3. divisjonsavdeling rykke ned, mens 18 av 24 avdelingsvinnere i 4. divisjon går opp på nivå fire.

I Indre Østland Fotballkrets er det to 4. divisjonsavdelinger i 2019-sesongen, men Forbunstinget besluttet søndag at kretsen, som inneholder lag i Hedmark og Oppland, kun får én opprykksplass mot to, slik det tidligere har vært.

Dermed må vinnerne i de to avdelingene møtes til en avgjørende opprykkskamp etter sesongen.

- Skal ikke behøve kvalifisering

Moelven, Furnes og Ringsaker er de lokale lagene som rammes av dette.

Edgar Halvorsen i Furnes synes endringene i seriesystemet kommer vel tett nå og liker det ikke.

- Vi er av den oppfatning at det laget som vinner avdelingen sin ikke skal behøve å gå igjennom kvalifisering for å rykke opp.

Emil Brotangen, sportslig leder i Moelven IL, mener også en serievinner skal rykke opp uten å måtte gå vegen om kvalifisering.

- På generelt grunnlag mener jeg at en avdelingsvinner bør rykke opp, uansett nivå. Flere som opererer i breddefotballen mener at en 1-1-3-9-27 (nå er det 1-1-2-6-24) løsning er det optimale. Jeg er enig. Det ville kuttet reiseavstandene (og kostnadene) i 3. divisjon uten at jeg tror det hadde forringet nivå nevneverdig. Seriesystemet ville blitt kvalikfritt for avdelingsvinnere, og 4. divisjon hadde fortsatt vært en fullverdig breddefotball-divisjon, sier Brotangen.

Han mener NFF har på mange måter malt seg opp i et hjørne med den voldsomme spissingen av seriesystemet.

- Dette har ført til stadige endringer i strukturen i  breddefotballen med uforutsigbarheten det medfører for klubbene, melder han.

Mens lagene i fjerde divisjon får en lenger veg opp i 3. divisjon får lagene der en lenger veg ned i 4. divisjon:

- Jeg håper og tror jo ikke at det angår oss, men synes det er fornuftig. Fire nedrykkslag i en serie på 14 lag blir en veldig høy nedrykksprosent. Så dette synes jeg er fornuftig, mener Dala-trener Vemund Brekke Skard.

Tøff endring for Fart

Under helgas forbundsting ble det også besluttet ny seriestruktur i Toppserien for kvinner.

Den øverste divisjonen skal kuttes fra 12 til 10 lag. Det samme skal 1. divisjon.

Det er dårlig nytt for nyopprykkede Fart, som er tilbake i Toppserien i 2019-sesongen.

– Vi ønsker at norsk kvinnefotball skal være blant de beste også i framtiden. Og da er det nødvendig å ta i bruk kraftige virkemidler. Vi vil ha konkurransedyktige klubber på høyeste nivå internasjonalt. Toppserien skal være en arena for utvikling av internasjonale spillere. Det skal være reel konkurranse i flere kamper, sier fotballpresident Terje Svendsen.

I tillegg til færre lag, skal de fem øverste lagene spille en form for sluttspill om seriemesterskapet, mens de fem nederste lagene skal spille sluttspill om å unngå nedrykk.

Artikkeltags