Brumunddølen går for Mjøsski og Team Savalen. Han leverte til en en imponerende 6. plass i skiskyttersprinten i M18 norgescup i Ål i Hallingdal sist helg. Denne helga er det Norgescup på Stiklestad i Trøndelag som gjelder

Han forteller at det var nære på det helt store sist helg på Ål.

– Det gikk bra i sporet og det ble fullt hus på liggende. Dessverre ble det bom på siste skudd på stående. Med treff der, så hadde det blitt pallen.

Fredrik har vært brukbart med i alle år han har gått og plassert seg mellom 10 og 30 plass i alle klasser han har konkurrert. 6.-plassen på Ål er bestenotering, og det er innenfor topp 6 han har satt målsettingen for resten av sesongens renn.

Allsidig veg til skiskyttersatsingen

Interessen for skiskyting startet via TV sammen med en sportsinteressert familie. Som 10-åring meldte han seg på skiskytterskole i regi av MjøsSki på Veldre sag, og etter dette ble det mer og mer skiskyting. Alle unge og nye skiskyttere må gjennomgå et sikkerhetskurs, og når dette er i boks, så kan man konkurrere.

I ung alder drev Fredrik med mange forskjellige idretter. Det gikk i langrenn, innebandy og håndball i vinterhalvåret, og fotball om sommeren.

– Det er fint å drive med sesongbetonte idretter, for når man er lei av vinteridrettene, så er gresset grønt på Sveum og etter en sesong med fotball var jeg igjen klar for vinteridrettene, sier han.

Fotball var den idretten som han holdt på med lengst ved siden av skiskyting, men etter 10. klasse tok han valget om å satse på skiskyting. Han føler at det at han har drevet med mye forskjellig har gitt ham basisferdigheter innen idrett som alle kommer godt med når det kommer til skiskyting.

– Jeg har alltid følt at jeg har god mestring innenfor flere idretter og det tror jeg har hjulpet meg på vegen, sier Nystrand.

I 2020 deltok han i Hovedlandsrennet i skiskyting på Toten, og skjønte da at han kunne hevde seg helt i toppen.

– Der ble jeg nr. 14 med 2 bom, og hadde jeg skutt fullt der, så er det gode muligheter for at jeg hadde havnet på pallen, beskriver 17-åringen.

Kombinerer skolegang og satsing

Fredrik er elev på toppidrettslinja for skiskyting på Tynset. I tillegg til masse god trening skaffer han seg her studiekompetanse. Team Savalen samarbeider med skolen og legger regien for mye av treningen. Fredrik legger opp til å ha en treningsmengde på ca. 800 timer i år.

– Det blir rundt 600 timer med fysisk, 100–150 timer skyting, så blir det kanskje 100 timer med tørrtrening, der jeg trener på drill på standplass.

Fredrik satser mot norgestoppen og er innforstått med at en slik satsing i skiskyting er en satsing mot verdenstoppen.

– Det å være blant de beste seniorene i Norge betyr at man er blant de beste også i verden, bemerker han selv.

I norgescupen på Stiklestad i helgen er det normaldistanse (12,5 km med 4 skytinger) på lørdag og sprint (7,5 km med 2 skytinger) på søndag. Nystrand har målsetting om topp 6 i begge renn.

– Dette har jeg også som målsetting i junior-NM, som går i Tromsø i slutten av februar og som er mitt store mål denne sesongen. Hvis jeg klarer å gjøre arbeidsoppgavene mine slik de må gjøres, så vet jeg at det kan bli veldig bra, avslutter Fredrik Nystrand.