(Siste)

Stadig flere skulle gjerne ha droppet julegavene, viser en undersøkelse utført for DNB.

Norsk Friluftsliv mener det er på tide å flytte fokuset over på det som virkelig betyr noe, nemlig gode opplevelser sammen med dem man er glad i.

– I en tid hvor både kjøpesentrene og de fleste barnerom flommer over av ting, er tiden og oppmerksomheten vår blitt den virkelige luksusvaren, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

En tur i norsk natur

Her er hans tips til gaver som gir gode tur- og friluftsopplevelser i året som kommer.

En turopplevelse er en flott gave til en god venn eller kjæreste, men hvem sier at turen må gå til utlandet? Vil du gi bort en tur i gave, kan du selv tilpasse lengde, destinasjon og vanskelighetsgrad etter hva som passer for både deg og mottakeren.

En turgave passer slett ikke bare for ihuga friluftsentusiaster.

– I Norge er vi så heldige at vi bor i et land hvor mange ikke trenger å reise langt for å oppleve virkelig flott natur. En tur i norske fjell eller en hyttetur i skogen kan bli en like stor og minnerik opplevelse som en sydentur. Samtidig er det både mer miljøvennlig og snillere mot lommeboka, påpeker Heimdal.

Mange vil gjerne ha noe å legge under treet, og her er mulighetene mange.

Hva med å skrive ned en liten plan for turen, som du pakker inn og gir bort? Eller hva med å pakke inn en togbillett, et telt, drikkekopp, termos eller en hyttenøkkel?

– Er du en av dem som selv gjerne skulle kommet deg ut oftere, så kan jo det å gi bort en felles turopplevelse være like mye en gave til deg selv! Har du lite turerfaring, kan du jo for eksempel gi bort en turbok. Så kan dere kikke på turene sammen, og planlegge en rute som passer for dere, foreslår Lasse Heimdal.

En bedre middag i det fri

Norsk Friluftsliv oppfordrer alle til å komme seg ut og nyte naturen sammen med venner og familie i jula.

Men en naturopplevelse utenom det vanlige kan også være en flott og overraskende gave til en som «har alt». En flott gave til slitne foreldre er å ordne i stand en bedre middag ute i naturen.

– Mange travle småbarnsforeldre opplever gjerne at alt går litt i ett i hverdagen, at det sjelden blir anledning til så mye «luksus». Da kan det at noen andre tar seg av middagen, være et etterlengtet avbrekk som kan bety veldig mye, sier Heimdal.

Får man i tillegg til å ta med middagen ut, kan dette bli en flott og minnerik opplevelse for både voksne og barn.

En bedre middag utendørs kan også være en flott og romantisk gave til kjæresten eller ektefellen, mener han.

– Finn en idyllisk plass ute, disk opp med en skikkelig tre-retters og server en god vin eller lignende til. Hva med persisk brenneslesuppe med urter, italiensk steinsopprisotto og fransk bringebærmousse til dessert?

Lær bort en ferdighet

Eller kanskje du skal gi bort noe av kunnskapen din i år?

Er du for eksempel en kyndig sopp-plukker, kan en soppbok, kanskje sammen med et løfte om en sopptur med introduksjon til de vanligste trygge soppene, være en gave som mottakeren kan ha glede av lenge.

Dette er en gave som passer å gi bort både til barn, andre familiemedlemmer og venner.

Saken fortsetter under bildet.

– Det å sette av tid til å lære bort en friluftsferdighet er en gave som både skaper gode minner gjennom felles opplevelser, samtidig som man får ny kunnskap som man bærer med seg resten av livet, sier Heimdal.

Medlemskap eller kurs

Kjenner du noen som har lyst til å komme seg ut oftere? Eller noen som liker å lære nye ting? I så fall kan et kurs i en morsom aktivitet være en flott gave, som både gir mestring, glede og bevegelse.

– Hva med et introduksjonskurs i elvepadling, isfiske, et klatrekurs eller et skikurs? I frivillige organisasjoner finner du mange engasjerte instruktører, som er dyktige til å lære bort ferdighetene sine og tilbyr kurs for både nybegynnere og viderekomne, forklarer Heimdal.

Selv om mange av kursene som tilbys er åpne for alle, får man mange fordeler som medlem i en organisasjon. Et medlemskap i en frivillig organisasjon eller et lag kan derfor i seg selv være en fin gave til en som liker natur og friluftsliv.

– Som medlem i en friluftslivsforening får man flere fordeler, som blant annet rabatter på kurs og utstyr. Mange utgir også medlemsblader med inspirerende reportasjer, intervjuer, tips og råd om friluftsliv, sier Heimdal.

Praktiske gaver

Selv om du ikke trenger det nyeste og mest avanserte utstyret for å drive med friluftsliv, er det en del redskaper som er kjekke å ha. En praktisk gave som inspirerer til friluftsliv, er derfor noe mange kan ha bruk for.

– En god kniv, en hodelykt, et par truger eller brodder er eksempler på ting som er flotte å gi bort i gaver til dem som alltid bruker mangel på utstyr som unnskyldning for ikke å bli med på tur, sier Heimdal.

Og handler du gavene brukt, er sjansen faktisk stor for at du får mye mer for pengene.

– I år har det vært flere kampanjer som har satt fokus på dette med gjenbruk av julegaver, og det er bra av flere grunner. Ikke bare sparer du miljøet ved å ikke kjøpe nytt, men du kan også kjøpe et skikkelig kvalitetsprodukt som vil vare i mange år, til en god pris, forklarer Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv. (ANB)