På grunn av reiserestriksjonene forventes en økning av nordmenn som vil bruke norsk natur i sommer. Samtidig som dette vil være et godt bidrag til folkehelsen, forventer en samlet redningstjeneste bestående av Sykehuset Innlandet, Innlandet Politidistrikt, Norsk Folkehjelp og Røde Kors, flere ulykker og akutte situasjoner i naturen, skriver redningstjenesten i en pressemelding.

– I Innlandet ønsker vi å jobbe forebyggende ved å oppfordre til å følge både fjellvett, sjøvett og koronavett, forteller Rune Bjørkheim, distriktsråds leder for hjelpekorps i Oppland Røde Kors i pressemeldingen.

De oppfordrer turister til å ta vare på hverandre og utvise sunn fornuft i sommer.

En spørreundersøkelse fra Røde Kors viser at bare halvparten av befolkningen selv mener de kan håndtere krevende situasjoner på tur i naturen. Det er derfor spesielt viktig at man tilpasser turen etter evner og forhold.

– Vi har allerede flere hendelser som kunne vært unngått, der folk har gjort feil vurderinger og dermed ikke klart å ta seg ned fra fjellet på egen hånd, opplyser Håvar Åsengen, områdeleder i Sykehuset Innlandet.

Prioriterer kritiske nødsituasjoner

Politiet er også forberedt på økt tilstrømming av folk til friluftsområder i Innlandet.

– Det er ressurskrevende med økt frekvens av søk- og redningsoppdrag. Vi har begrensede ressurser, og må ofte prioritere de mest kritiske nødsituasjonene, tilføyer Pål Erik Teigen, stabssjef i Innlandet politidistrikt.

– Det er viktig at folk ikke belaster beredskapen mer enn nødvendig, slik at de som virkelig trenger det får den hjelpen de trenger, påpeker Teigen.

Sykehuset Innlandet deler politiets ønske om å unngå unødvendig ressursbruk i rednings- og helsetjenesten.

– Vi oppfordrer alle til å utvise varsomhet. Vi må unngå å utsette oss seg selv for skade eller unødvendig risiko. Det er svært viktig med gode forberedelser. Gå ikke lenger enn du klarer, og husk at været fort kan snu. Et godt tips er å laste ned 113-appen, som er svært nyttig dersom uhellet først er ute, anmoder kommunikasjonsrådgiver i Sykehuset Innlandet, Line Fuglehaug.

– Redningstjenesten anbefaler også nordmenn til å ruste opp førstehjelpskunnskapene inn mot sommerferien, tilføyer Rune Bjørkheim, som også legger til at Røde Kors oppfordrer turistene til å følge koronavettreglene inn i sommeren.

– Vi må minne om at koronasituasjonen gir flere utfordringer og gjør alle oppdrag ekstra krevende, avslutter Fuglehaug og Åsengen fra Sykehuset Innlandet.