Ringsaker Blad har tidligere omtalt at Furnes-paret Nora Sandberg og Kristian Kylstad ble stemt videre til finalen i kåringen «årets unge bonde», som arrangeres av Felleskjøpet Agri, McDonald´s Norge og Norges Bygdeungdomslag.

Lørdag var det så opp til en jury å kåre vinneren blant de fire finalistene, som var:

  • Simon André Simonsen (32) og Jannike Nystøl Simonsen (34), Lindesnes. Produserer: Melk, kjøtt, driver gårdsbutikk.
  • Eirik Østring (28) og Tonje Fjeldstad (30), Målselv. Produserer: Svin, sau og ammekyr.
  • Sofie Høybakk (29), Vigra. Produserer: Melk, kjøtt og gras.
  • Nora Sandberg (30) og Kristian Kylstad (27), Furnes. Produserer: Korn, melk og kjøtt.

Juryen landet altså på Høybakk, som ble overrasket da hun fikk beskjeden.

– Dette er en helt fantastisk følelse. Jeg har ikke noen takketale fordi jeg hadde aldri forestilt meg at jeg kom til å vinne. Men jeg må takke alle som har stemt meg fram til finale, juryen og ikke minst samboeren min, siden vi er sammen om innsatsen på gården, sier hun. ifølge en pressemelding.

Høybakk har tidligere utdannet seg til økonom i London, men bestemte seg for å bli bonde da hun fikk mulighet til å ta over familiegården på øya Vigra i Møre og Romsdal.

Til tross for at mange andre gårder i nærområdet har lagt ned driften, har Sofie og samboeren oppgradert gårdsbygninger og maskinpark, og tatt i bruk nye produksjonsteknikker – alt med fokus på god dyrevelferd. Den unge melkebonden satser rett og slett friskt på en øy hvor mange har gitt opp.

– Det å drive en gård på et sted, hvor mange andre har gitt opp og flyttet vekk, krever ildsjeler med engasjement, guts og evne til nytenkning- og det har årets vinner så det monner. Sofie er et svært godt forbilde for andre unge som vurderer en karriere innenfor landbruket, sier juryleder Inger Johanne Brandsrud fra Norges Bygdeungdomslag.

Premien i «årets unge bonde» er et reisestipend på 20 000 kroner, et gavekort på Felleskjøpet til en verdi av 10 000 kroner og avløser i inntil en uke, levert av Norske Landbrukstjenester.

For å bli kandidat til «årets unge bonde» må man være en matprodusent under 35 år, som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne vegen til norsk landbruk.

13 semifinalister ble valgt ut blant de innsendte nominasjonsforslagene. De fire som fikk flest publikumsstemmer gikk videre til finalen. En jury kåret så altså vinneren blant disse.