Dette er et bidrag til den nasjonale #sjekkdeg-kampanjen, som Kreftforeningen er ansvarlig for.

Timebestilling og drop-in

22. september fra kl. 12.00–20.00 vil det altså være mulig å få tatt livmorhalsprøver på helsestasjonene i Moelv og Brumunddal. Man kan bestille time ved å henvende seg til jordmor Ragnhild Vik i Moelv eller til Anne Gro Klokkehaug i Brumunddal

Mellom kl. 16.00 og 18.00 er det drop-in for dem som ønsker det.

– Jo tidligere man avdekker celleforandringer som kan utvikle seg til livmorhalskreft, desto bedre kan man følge opp dette slik at man får behandlet det. Derfor er det så viktig at man tar celleprøver slik Livmorhalsprogrammet anbefaler. Gjennom vårt tilbud håper vi mange kvinner tar kontakt og sørger for å få sjekket seg, sier Vik.

Dersom man har symptomer som blødninger eller kraftig utflod skal man ikke bestille time på helsestasjonen, men kontakte fastlegen. Det samme gjelder hvis man skal følges opp på bakgrunn av tidligere avvikende prøvesvar.

Viktig forebygging

Sju av ti kvinner følger Livmorhalsprogrammet, som innebærer at kvinner mellom 25 og 69 år blir innkalt til celleprøvetaking hvert tredje eller hvert femte år, avhengig av alder. Det betyr at hele tre av ti ikke gjør det, og det bekymrer Ragnhild Vik ved Moelv helsestasjon.

– En av ti kvinner har aldri sjekket seg, eller har ikke gjort det på over ti år. Livmorhalskreft er en kreftform vi langt på vei kan utrydde, eller iallfall klare og avdekke på et veldig tidlig tidspunkt. Det forutsetter at flere tester seg, og sørger for å få tatt livmorhalsprøve når de får påminnelse fra Kreftregisteret, sier hun.

Den nasjonale #sjekkdeg-kampanjen retter i år en ekstra innsats for å nå ut i minoritetsgrupper som skeive, kvinner med innvandrerbakgrunn, kvinner med funksjonsbegrensninger som kan gjøre undersøkelsen utfordrende, kvinner med psykiske utfordringer, traumer fra overgrep eller annet.

– Dersom det er forhold som gjør at noen synes det er vanskelig å ta denne typen prøver, er det fint om de tar kontakt med oss, så prøver vi å finne gode løsninger sammen slik at de får tatt de viktige prøvene, avslutter Vik.