1. november skifta radiokanalen P7 Klem over til Julekanalen. Vi spretta ei flaske Julebrus i rein glede. Den hadde venta på å bli tømt sia september, da den ble skyssa inn i kjøpesentret. Og da julemusikken strømma ut fra radiokassa, måtte vi bare knerte en julemarsipangris i rein glede. Den fikk følge av julens pepperkaker, innkjøpt i oktober. Da var det bare 54 dager til julaften!

Vi frekventerer lokalavisa daglig, både på papir og på nettet. På slutten av oktober kom vi over arrangementskalenderen for november, og gleda var unison, da vi oppdaget at julegrantenninga i våre byer var like rundt hjørnet, sånn midt i november. Skjerp dere, julenisser! Dere har plutselig ikke mer enn tida og vegen. Er skjegget trimma og drakta tilpassa? Det var vel en slik «peptalk» det Internasjonale Julenisseforumet avholdt på Sjusjøen sist helg. Fram fra tåka og regnet myldra julenisser fram og ønska de frammøtte ei lang og travel førjulstid. Julegrana ble tent i samme slengen og graut ble spist. Barn og foreldre var storfornøyde og gledet seg som bare det. Datoen var 5. november. Hadde noen tenkt på å fyre opp en snøkanon, hadde gleda vært enda større, om det var mulig.

En samla handelsstand har forlatt startgropa og vi har for lengst konstatert at butikkene er i julemodus, 50 dager til jul. En overordna bekymring, er at julehandelen trolig blir mindre i år enn tidligere. Eneste måten å avhjelpe slike bekymringer, er å få bankene til å utvide beløpsgrensen på kredittkorta. Gløm høge strømkostnader og renteøkninger. Det blir ei klein jul uten julehandelrekord. Forfall på nyåret en gang, men dit er det langt.

Og ennå lurer Blakk Fridag i kulissene, handelsstandens Formel 1 og julenissens eneste fridag i ei hard og lang arbeidsøkt.

Vi har mye å glede oss til framover, men mest til 25. desember. Da kan vi begynne å glede oss til jula -23. Kanskje vi får julebrusen på pall i august og julegrantenning i oktober? Ting går så fort i våre dager.