I juni markeres Pride. Tanken er å bidra til at mennesker skal føle stolthet over hvem de er, uavhengig av legning. For som kong Harald blant annet sa: «nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre ...».

Mange føler på en skam over sin legning og hvem de elsker. Særlig på bygda er det en forventning om at man skal etablere seg i heterofilt forhold. Om man da skulle være utenfor ‘normen’, og elske noen av samme kjønn, vil det kunne være vanskelig å komme ut av det så kalte skapet. Unge forteller om vansker med å fortelle selv familien om dette.

Flere homofile, lesbiske, bifile og transpersoner har i det senere vært ute offentlig og fortalt at de har opplevd å få hatmeldinger fra personer som finner deres legning som provoserende. Andre har opplevd å bli utsatt for vold.

I et liberalt demokrati, slik vi har i Norge, bør vi se det som et problem at mennesker opplever slike begrensninger i sitt liv. Folk må få lov til å elske hvem de vil, og få være den de er, uten at samfunnet, bygda eller familien skal legge en begrensning på det.

I juni håper vi derfor at alle vil markere retten til å elske hvem man vil, og være den man er. Vi oppfordrer også de som har en venn eller en i familien som har problematiske holdninger til homofile, lesbiske, bifile og transpersoner til å ta en prat om holdningene deres. Sammen kan vi skape et samfunn med toleranse, som alle kan leve fritt i, elske den man vil og være den man er.

Så til deg som bor i Ringsaker og ikke helt tør å komme ut med hvem du er og hvem du forelsker deg i. Vær stolt over hvem du er. Du er god nok som du er, og vi støtter deg! God Pride!