Gå til sidens hovedinnhold

Hallooo, er du der?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den sitrende irritasjonen idet samtalepartneren atter en gang detter ut av Teams-møtet, kan nok mange kjenne seg igjen i. Etter over et år på koronafaste hjemmekontor og med undervisning på skjerm, har det for alvor gått opp for folk hvor tvingende avhengig vi er blitt av et godt internett.

Tilgangen til et godt internett er det derimot bostedet ditt som avgjør, og om du beklageligvis bor utenfor områder hvor kommersielle aktører finner det økonomisk fornuftig å bygge ut bredbånd, ja så ser det ut til at dagens Høyre-regjering mener at du likeså godt kan klare deg uten.

I disse dager stenger landet ned for tredje gang under denne pandemien. Med strenge smitteverntiltak og stedvis elendig internettilgang, er det da mange som faller helt eller delvis utenom samfunnslivet. Dette mener Senterungdommen er totalt uakseptabelt!

I Innlandet fylke er det for eksempel i underkant av 80 % av husstandene som tilfredsstiller kravet til høyhastighetsbredbånd i dag, ifølge Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) sin dekningsundersøkelse for 2020. Det som i dag kvalifiserer som høyhastighetsbredbånd er 100/10 Mbit pr. sekund.

I statsbudsjettet for 2021 kutta regjeringspartia støtta til bredbåndsutbygging med 140 millioner kroner. I ei tid hvor tilgangen til et godt internett aldri har vært viktigere, så bommer regjeringa, med sin politikk, fullstendig.

Sjøl er jeg bosatt i Os kommune, som har den dårligste dekningsgraden av høyhastighetsnett i hele Innlandet fylke, med smålige 26 % (NKOM, 2020). Takket være offentlige tilskudd, er derimot en etterlengta fiberutbygging her i full gang. Dette viser at denne typen politikk fungerer.

I Senterpartiets forslag til statsbudsjett for inneværende år, ble det derfor foreslått å øke tilskuddet til 500 millioner. Det betyr at satsinga på bredbånd ville vært nær dobla dersom Sp styrte landet.

Tall viser at det er ekstreme geografiske forskjeller i tilgangen til et tilfredsstillende godt nok internett. Dette aksepterer ikke Senterungdommen, og krever høyhastighetsbredbånd til alle, uansett hvor du bor. I vårt stortingsvalgprogram har vi vedtatt at vi vil: Sikre digital allemannsrett ved å gi hele landets befolkning tilgang til mobildekning og raskt bredbånd.

Vi krever et godt internett, nært folk i hele landet!