Gå til sidens hovedinnhold

Halvdan har fått den - Nå kan du foreslå nye kandidater til den gjeve prisen fra Ringsaker

Nå inviteres hele landets befolkning til å gi innspill på kandidater til Prøysenprisene 2021.

Alf Prøysens hederspriser består av Prøysenprisen, Teskjekjerringprisen og Prøysens ærespris. De tre Prøysenprisene er opprettet til ære for dikteren, forfatteren og sangeren Alf Prøysen. Hver pris består av en statuett og 25 000 kroner. Prisen kan gis til én person eller flere som har samarbeidet om en oppgave. Prisene kan også tildeles grupper eller institusjoner.

– Alf Prøysen har inspirert generasjoner av forfattere, låtskrivere og artister, og hans forfatterskap betyr mye for mange. Han klarer å formidle på en menneskelig og nær måte. Prøysenhuset skal minne, hedre og aktualisere arven etter Alf Prøysen. Prøysenprisene har sterk symbolverdi i dette arbeidet, sier daglig leder ved Prøysenhuset, Marie Beate Rise, i en pressemelding.

Prøysenprisene er utdelt siden 1974, og mange store navn som blant annet Bjørn Eidsvåg, Odd Nordstoga, No. 4, Kari Bremnes, Nora Brockstedt, DumDum Boys, Gustav Lorentzen, Maj Britt Andersen og Anna Fiske, er tidligere prisvinnere

Fjorårets vinnere

Fjorårets priser gikk til Valkyrien Allstars, Jørgen Nordeng og Sykehusklovnene. Vinnerne setter stor pris på utmerkelsen.

-Det er ærefullt å få denne prisen. Jeg har et nært forhold til Prøysen, sier frontfigur i Valkyrien Allstars, Tuva Syvertsen i forbindelse med mottakelsen av Prøysenprisen.

Jørgen Nordeng mottok, som første rapper Prøysens ærespris i 2020.

– Jeg fikk plutselig en melding om prisen. Jeg trodde ikke på det. Tenkte at meldingen var sendt feil. Det var overveldende og spesielt. Etter hvert skjønte jeg virkelig hvor eksklusiv den var, da jeg forsto hvem som hadde fått den før meg, og at ingen rappere hadde fått den før. Det var veldig kult, forteller Jørgen Nordeng, om tankene rundt mottakelsen av Prøysens ærespris i fjor.

Gi ditt innspill på kandidater

Kriteriene for de ulike prisene er:

Prøysenprisen

Prøysenprisen gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst eller diktning innenfor de sjangrene som forbindes med Alf Prøysen. Prisen tildeles skapende eller utøvende kunstnere, eller til oppmuntring for unge talenter.

Teskjekjerringprisen

Teskjekjerringprisen gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst eller diktning innenfor de genreene som forbindes med Alf Prøysen, men med spesiell vektlegging på virksomhet rettet mot barn. Prisen tildeles skapende eller utøvende kunstnere, eller til oppmuntring for unge talenter.

Alf Prøysens ærespris

Juryen kan beslutte å dele ut Alf Prøysens ærespris for langt og fortjenestefullt virke innenfor de samme områdene som dekkes av de to andre prisene. Det er opp til juryen å bestemme om denne prisen skal deles ut.

NOPA, Norsk Viseforum og Norske Barne- og Ungdomsforfattere står for utdeling og finansiering av prisene. Juryen består av tre personer oppnevnt av NOPA, Norsk Viseforum og Norske Barne- og Ungdomsforfattere. Prøysenhuset deltar i arbeidet.

Send inn dine forslag på proysenhuset.no

Frist for nominasjon er 10. mai 2021.