Marie (75) hedret fordi hun elsker å være lærer

PRIS: Bjørghild Strømsøyen (Folkeuniversitetet Innlandet) og Sara Hope Lygre (Voksenopplæringsforbundet Innlandet) sammen med prisvinner Marie Kløvstad Øye.

PRIS: Bjørghild Strømsøyen (Folkeuniversitetet Innlandet) og Sara Hope Lygre (Voksenopplæringsforbundet Innlandet) sammen med prisvinner Marie Kløvstad Øye. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Å lære gir glede i tilværelsen, sier Marie Kløvstad Øye, vinneren av Voksenopplæringsprisen 2018.

DEL

(Hamar Dagblad) Under Pensjonistuniversitetet Hamars siste samling for året på Brukshuset ble Marie Kløvstad Øye fra Gaupen løftet fram og hedret med pris.

– Stor utstråling

– Fantastisk å få Voksenopplæringsprisen! Det er jo så moro å forelese for et så interessert publikum, sa en glad Øye.

– Det var vi som nominerte henne til prisen, røper Bjørghild Strømsøyen fra Folkeuniversitetet Innlandet.

– Hun har vært foredragsholder og hatt litteraturkurs for oss siden 2005, er veldig engasjert og på alle mulige måter en verdig prisvinner.

Det er regionskonsulent i Voksenopplæringsforbundet Innlandet, Sara Hope Lygre, enig i.

– Vi falt for hennes engasjement for livslang læring, sier Lygre og drar fram et par sitater fra Maries elever:

– Dette er sagt om vinneren: «Hun er en person med et vennlig vesen og en stor utstråling». «Hun viser stor respekt for sine elever». «Hun har stor kunnskap om stoffet hun presenterer og øser av denne kunnskapen til beste for oss som får være med». Og: «Det er et privilegium å få delta på litteraturkurs til Marie».

Marie var lektor i 41 år, de siste årene ved Hamar katedralskole.

– Jeg regnet meg fram til at jeg har undervist i 54 år. Som 21-åring hadde jeg min første realskoleklasse som vikar. Det var så moro!

Ikke bare har hun undervist. 75-åringen har også skrevet en del artikler om litterære temaer i fagbøker, og en rekke årbokartikler om historiske emner.

Hun har også drevet omfattende foredragsvirksomhet på folkebibliotek og i frivillige organisasjoner som historielag, bygdekvinnelag, sanitetsforeninger, eldretreff og i Studieforbundet Folkeuniversitetet.

– Viktig å lære

Voksenopplæringsprisen kan deles ut til personer som har bidratt til å fremme kunnskapsglede og kunnskapsformidling.

Prisen er i år blomster og gavesjekk på 5.000 kroner.

– Og vi tar med at Hedmark fylkeskommune vedtok nylig i fylkestinget regional plan for kompetanse og arbeidskraft, og hvor et av satsingsområdene er livslang læring. Noe Marie sikkert støtter, sier Lygre.

– Ja, hvorfor er det viktig å fortsette å lære, også sent i livet, Marie?

– Det gir glede i tilværelsen og er med på å holde oss mennesker våkne.

– Jeg er fortsatt nysgjerrig og interessert, og nå foreleser jeg litteratur, i skjæringspunktet mellom litteraturen og historien. Det er et område hvor jeg trives godt i.

Artikkeltags