– Her kan dere plassere storsykehuset

SYKEHUS: Her er Øystein Waags planer for et nytt sykehus i Hamar.

SYKEHUS: Her er Øystein Waags planer for et nytt sykehus i Hamar. Foto:

Øystein Waag har laget nye planer for sykehusplasseringen i Hamar.

DEL

(Hamar Dagblad) Hamar Dagblad har tidligere presentert arkitekten Øystein Waags planer for Hamars framtidige jernbanestasjon.

Han kastet seg inn i debatten med en detaljrik plan for framtidens Hamar.

Ved Vikingskipet

75-åringen har fulgt sykehusdebatten med stor interesse, og i hans seneste skisse har han tegnet inn det nye sykehuset i Hamar ved siden av en ny jernbanestasjon og ved siden av Vikingskipet.

– En beliggenhet, der pasienter, ansatte og alle andre kommer lett til sykehuset med tog, buss og bil. Optimalt for både brukere og ansatte. Her er det ingen grunn til å reise videre til Moelv, sier Waag.

På tegningen hans er storsykehuset i Hamar plassert inn som fem store blå blokker. På utsiden av sykehuset ser man jernbanesporet som går videre mot øst.

I forgrunnen ser man også Waags tanker om en ny sirkelformet terminal som rommer jernbanestasjon og stasjon for buss og drosjer.

Waag mener sykehuset må legges til Hamar:

– FNs klimapanel varsler skjerping av Paris-konvensjonen. Et sykehus i Moelv er ikke i tråd med FNs klimakrav og bærekraftsmål. Lokaliseringssaken må derfor håndteres fastere fra sentrale myndigheter, sier Waag.

Truet med utsettelse

Bane NOR har i sommer truet med å utsette InterCity-prosjektet på grunn av at byene som rammes av utbyggingen presenterer for dyre planer.

– Mitt planforslag vil ha en byggetid på 30 måneder, og prosjektkostnad på cirka 1.120 millioner kroner. Bane NORs planforslag Vest vil ha en antatt byggetid 54 måneder, og en prosjektkostnad på 3.600 millioner kroner, sier Waag.

– Alt i Øst-alternativet kan bygges uten driftsstans, mens Vest vil ha full stans i lange perioder av byggetiden.

Artikkeltags