Jo E. Brenden

Fjernstyrt trening

Dietmar Wolf gjennomfører tunge løft inne på et treningsstudio i Hamar. Innimellom ringer mobiltelefonen. Da blir han tysk landslagstrener i styrkeløft.
Publisert

(Hamar Dagblad) – Det går utmerket å styre det tyske styrkeløftlandslaget fra Hamar, sier tyskeren Dietmar Wolf og smiler.

60-åringen er godt i gang med treningsøkten inne på Brumunddal Atletklubbs nyåpnede treningssenter på Hamar vest.

Når bomringen en dag står ferdig, slipper vi i alle fall å tenke så mye på den.

Dietmar Wolf

Ville ikke flytte hjem

Ikke alle i regionen kjenner til Dietmars historie. Han startet som lovende friidrettsutøver hjemme i Tyskland på 70-tallet, men etter hvert gikk han over på vektløfting og senere styrkeløft.

Han har trent de beste utøverne i det norske landslaget, med stor suksess, og har blant annet hatt ansvaret for trippelverdensmester Carl Yngvar Christensen.

Og på kongressen til det Internasjonale Styrkeløftforbundet ble han i 2016 valgt inn i Hall of Fame.

På tampen av fjoråret fikk han en telefon fra hjemlandet.

– Det tyske styrkeløftforbundet (red.anm. Bundesverband Deutscher Kraftdreikämpfer) spurte om jeg ville ta over som landslagstrener. Betingelsen jeg stilte var at jeg ikke måtte flytte. Jeg liker meg her i Norge. Etter 24 år her i landet føler jeg meg mye mer tilknyttet til Norge enn Tyskland, og jeg har lyst til å fortsette å bo her, forteller Wolf.

Han fikk lov til å ha hjemmekontor på Hedmarken og kan fortsette å trene på Hamar. Av og til må han ta turen sørover til Tyskland.

– Hvordan løses dette praktisk?

– Mye går over internett. Treningsopplegg og programmer kan jeg gjøre herfra. Samme med booking av treningsleirer og alt som skal ordnes rundt konkurranser. Jo, det fungerer overraskende bra å sitte i Norge.

– Men Tyskland har vel et enormt styrkeløftmiljø. Og de må ha mer lokale trenerkapasiteter. Du må være ettertraktet?

– Hehe. Ja, jeg ble smigret da jeg fikk telefonen. Men det blir vel litt som det norske hopplandslaget og Alexander Stöckl. Han bor jo i perioder i Norge og i perioder hjemme i Østerrike, sier Wolf og smiler.

PÅ TRÅDEN: Landslagstrener Dietmar Wolf må av og til ta en telefonsamtale til gamlelandet.

PÅ TRÅDEN: Landslagstrener Dietmar Wolf må av og til ta en telefonsamtale til gamlelandet. Foto:

I 1996 startet han å jbbe med det norske landslaget. Ni år senere flyttet Wolf fra Haugesund til Brumunddal (senere til Stange). Siden han kom til Hedmarken har han betydd mye for utviklingen av suksesshistorien Brumunddal Atletklubb.

Nå gleder han seg over at klubben har fått Hamar som hjemmebane, i og med at den kjøpte opp Tuvas treningssenter og gjorde lokalene om til sine egne.

– I Brumunddal hadde vi mange løftere fra andre plasser, så vi fant ut at det spilte ingen rolle hvor klubben hadde sine lokaler. Så lenge vi kan tilby god trening i et godt miljø, så var det faktisk mer praktisk at klubben ble flyttet til Hamar.

– Når bomringen en dag står ferdig, slipper vi i alle fall å tenke så mye på den. De fleste vil komme seg lettere på trening, sier Wolf.

Nye lokaler

Lars-Erik Dybvik vandrer rundt i de nye lokalene til atletklubben i Birkerbeinerveien 21.

– Vi har 450 kvadratmeter og alt av utstyr som vi trenger. Nå har vi åpnet for at alle mennesker kan få trene her, for en billig penge. De får et nøkkelkort og kan trene 24 timer i døgnet, alle dager i året. Målet er å få 150 medlemmer i løpet av året, og vi har fått en hyggeligere start enn vi kunne håpe på, sier Dybvik og smiler.

– Selv om senteret huser atletklubben, så satser vi også på lavterskeltrening. Og vi skal være et bydelssenter for de 11.000 innbyggerne på denne siden av Hamar, sier Dybvig, som er klar over at Espern Express har et konkurrerende senter ved idrettshalllene.

FIN START: Lars Erik-Dybvik forteller om en fin start i Hamar for Brumunddal Atletklubb.

FIN START: Lars Erik-Dybvik forteller om en fin start i Hamar for Brumunddal Atletklubb. Foto:

Marius Nersveen er fersk medlem av klubben:

– Jeg meldte meg inn i forgårs. Førsteinntrykket av klubben og senteret er veldig bra, sier Nersveen.

– Hvorfor meldte du deg inn her?

– På grunn av Carl Yngvar (Christiansen), som jeg kjenner fra Elverum. Han snakket pent om klubben og lokalene, så jeg fikk lyst til å sjekke det ut. Det jeg har hørt er at det et veldig godt miljø her. Jeg bor på Hjellum, og det er ikke noe problem å komme seg hit for å trene, sier Nersveen.

NYKOMMER: Marius Nersveen fra Hjellum har akkurat meldt seg inn i atletklubben.

NYKOMMER: Marius Nersveen fra Hjellum har akkurat meldt seg inn i atletklubben. Foto:

Tor Eivind Høyne og Nora Sandseter er bosatt henholdsvis på Gjøvik og i Moelv. Det hindrer de ikke fra å reise et godt stykke sørover, til Hamar, for en treningsøkt:

– Vi satser på styrkeløft, og da trener vi der klubben bestemmer seg for å være, sier Sandseter.

– Å trene på «atleten» er mye bedre enn å trene på et vanlig treningssenter. Det har noe med det unike miljøet å gjøre. Her føler man at alle medlemmene er med på å løfte deg opp. Også har man klubbtrenerne som er tilgjengelige hele tiden, sier Høyne.

LØFTEPAR: Nora Sandseter og Tor Eivind Høyne reiser fra Moelv og Gjøvik for å trene.

LØFTEPAR: Nora Sandseter og Tor Eivind Høyne reiser fra Moelv og Gjøvik for å trene. Foto:

– Fengende

Dietmar Wolf er akkurat ferdig med et nytt tungt løft.

– Du er blitt 60 år og trener styrke aktivt. Hva er godene med styrketrening, vil du si?

– Styrketrening er veldig helsebringende, om du gjør det på rett måte. En treningsform som etterhvert har begynt å fenge mange. Spesielt trenger folk som har kommet litt opp i alderen å få mer styrke i kroppen.

– Man blir veldig bitt av basillen når man får det til teknisk.

FENGENDE: - En fengende treningform, ser Dietmar Wolf, som mener flere burde trene styrke.

FENGENDE: - En fengende treningform, ser Dietmar Wolf, som mener flere burde trene styrke. Foto:

FLYTTET: Atletklubben har flyttet fra Brumunddal til Birkebeinerveien i Hamar.

FLYTTET: Atletklubben har flyttet fra Brumunddal til Birkebeinerveien i Hamar. Foto:

Artikkeltags