Gå til sidens hovedinnhold

Har skisuksess, men vegen fram er fortsatt lang

Artikkelen er over 2 år gammel

Mjøsski kan vise til oppsiktsvekkende resultater for sine juniorløpere i langrenn denne vinteren. Det er flere årsaker til det, og samtidig er det mye som skal tid for å ta nye steg.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Allerede på slutten av fjorårssesongen ble Håvard Hovde tatt ut på juniorlandslaget i langrenn. Det er lenge siden Ringsaker hadde lokal en løper der. Hovdes resultater skyldes tålmodig arbeid gjennom mange år. Han har vist at han har høyt potensial, selv om årets store mål, junior VM, glapp. Hovde er også løperen som sakte, men sikkert har nærmet seg toppen. Han var langt fra den beste i sine yngre år som skiløper.

Denne vinteren har flere løpere fulgt etter klubbkameraten og plassert seg høyt oppe på resultatlistene nasjonalt. Jonas Vikas seier i norgescupen på Åsen er en fantastisk prestasjon. Samtidig er den ikke helt overraskende, han har levert svært gode resultater i mange renn i vinter. Vika, som også er en svært lovende syklist, er svært målrettet med tanke på å bli så god som mulig. Han styrer etter klubbkamerat Hovde mot juniorlandslaget til neste år.

Ida Benjaminsen og Mats Opsal viser også at de kan være i norgestoppen på gode dager, og viser at klubben har lyktes med å etablere et treningsmiljø som gir utøverne utbytte.

Det er godt å se resultatene i Mjøsski denne sesongen. Fordi Ringsaker helt klart bør ha langrennsløpere i norgestoppen. Noen må ta opp arven etter Hilde GP og Simen Sveen. Forutsetningene for å bli gode til å gå på ski kan ikke bli bedre enn det lokale utøvere har i sitt eget nærmiljø her. Gode treningsmuligheter, stor interesse og god kultur i solide langrennsmiljøer er gode rammer for dem som ønsker å bli gode. Det har Mjøsski klart å legge til rette for. I Nordre Ringsaker tilbyr også Team Sjusjøen et bra treningsmiljø, men det begynner å bli en stund siden juniorløpere derfra har hevdet seg helt i norgestoppen på juniorsiden. Det må være målet.

Samtidig er det en faktor som er viktig. Den indre motivasjonen til hver enkelt løper. Vilje og tålmodighet for å lykkes. Det kreves god trening og riktig trening. Det kreves til dels mye trening. Det må skapes kultur og forståelse for det. Det er først og fremst avhengig av utøveren sjøl og en disiplin til å gjøre alt rett. Det kreves mye i individuelle idretter. Det er ikke alle som har det, og det er naturligvis positivt at det bygges miljøer hvor flere deler disse egenskapene. Det gir drahjelp, men til sjuende og sist er det enkeltutøveren som må ville og gjøre jobben. Mjøsski har nå et knippe løpere som er villige, og det er å håpe at denne kulturen smitter over på flere.

Det er veldig mange faktorer som må på plass for å nå norgestoppen. Mange faller fra før junioralder. Løpere en hadde forventninger til, men som ikke har det som skal til for å lykkes. Den indre motivasjonen og ferdighetene som er nødvendige og gode treningsmiljøer må ligge til grunn. Samtidig er det slik at fortsatt er det langt igjen. For dette er løpere på juniornivå. Det er fortsatt langt opp til toppen på seniornivå. Så selv om disse unge løperne har vist at de har mye av det som skal til så vil tiden vise om de har det nødvendige for å lykkes. Lokalt håper vi på det, og er spent på fortsettelsen.