– Jaggu får je Alf Prøysens ærespris

Eldar Vågan ble tildelt Prøysenprisen. - – foreldra’ mine i Brumunddal’n klarte aldri å forstå, at je hadde et «ordnli’ arr’be». Derfor hadde det vøri trivelig, at dom kunne oppleve’ je fekk denni æresprisen. Men gikk det itte, melder Vågan til RB. Foto: Arkiv

Eldar Vågan ble tildelt Prøysenprisen. - – foreldra’ mine i Brumunddal’n klarte aldri å forstå, at je hadde et «ordnli’ arr’be». Derfor hadde det vøri trivelig, at dom kunne oppleve’ je fekk denni æresprisen. Men gikk det itte, melder Vågan til RB. Foto: Arkiv

Artikkelen er over 1 år gammel

For det var akkurat det Eldar Vågan fikk. Fredag kveld fikk hanPrøysenprisen delt ut av NOPA, norsk forening for komponister og tekstforfattere, Norsk Viseforum og Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere

DEL

Det er en pris som betyr veldig mye for musikeren. Kanskje mest kjent fra Vazelina Bilopphøggers.

– Je er veldig glad for å få den, og veldig mange ændre er glade for at je får den, forteller en meget fornøyd Eldar Vågan til Ringsaker Blad.

Han utdyper nærmere:

– Du vet de fleste forbinder meg og øss med noen karer som har rota rundt i et høggeri og drevi med artig musikk. Du får ikke akkurat priser kasta etter deg da, sier han med sedvanlig humor og selvinnsikt.

For «freske fraspark»

Prøysenprisene gis til komponister og tekstforfattere som har gjort en fremragende innsats innen innenfor de sjangrene som forbindes med Alf Prøysen. Hver pris består av en statuett og kr 25.000.

Juryen har i hvert fall sett mye de liker hos Eldar Vågan.

– Låtskriver og gitarist, Eldar Vågan, tildeles Prøysenprisen for sitt bidrag til «finurlighet og freske fraspark i norsk populærkultur». Juryen trekker fram Vågans låtskriverkunst, som blander både «hverdagslige bygdefenomen, livets store spørsmål, kjærligheten, ymse kjøretøy og trevarer», melder de.

De sier videre:

I «Narrevise» skriver Prøysen om narren som underholder, som observerer, som behersker ironien og som forstår og utfyller sin egen skjebne som narr. Og narren er viktig for oss! Narren kan speile oss, flire av og med oss, og gi oss en sang eller to om gleda. Årets prisvinner har gjort dette til gagns.

Han har skrevet sanger for scene, revy, TV og radio, og det er først og fremst som frontfigur, gitarist og tekstforfatter i Vazelina Bilopphøggers han har fått utfolde seg. Sammen med resten av høggerne har han gleda oss med sanger som «Surfbrett», «På magan bak en sten», «Det beste i livet er gratis» osv. Som soloartist har han gitt oss perler som «Fjernkontroll’n er borte» og «Je kæn itte kjøre scooter».

Han har illustrert bøker, tegna Vazelina-universet, og har egne utstillinger med bildene sine i «flass og ramme». Han er stadig ute og spiller, lager nye show med nytt fjas og gammal moro, og fortsetter å få oss til å flire og tenke. For det er det en god narr gjør.

– Vanskelig å forstå ...

En rørt Vågan trakk også inn et personlig perspektiv på den store kvelden:

– foreldra’ mine i Brumunddal’n klarte aldri å forstå, at je hadde et «ordnli’ arr’be». Derfor hadde det vøri trivelig, at dom kunne oppleve’ je fekk denni æresprisen. Men gikk det itte, melder Vågan til RB.

Nå ser han ekstra mye fram til 6. desember:

– Je speller dobbeltkonsert på Prøysenhuset torsdag 6/12. Detta er planlagt lenge før je fekk en pris, men da kæn folk komma å høre sjøl ...#8230;

Vågan ble hedret for sin innsats for norsk musikk under Prøysen tel by’n fredag kveld.

Tradisjonsrik pris

Forfatter Hilde Hagerup fikk Teskjekjerringprisen, som gis til kunstnerne som retter seg mot barn og unge. Juryen trekker fram Hagerup som en forfatter med sosialt engasjement, som ikke er redd for å ta opp vanskelige og såre tema.

Prøysenprisene har blitt delt ut i over 40 år, og de som har plukket ut årets vinnere er Frida Ånnevik, Trygve Skaug og Linda Sunne.

Blant tidligere vinnere finner vi Bjørn Eidsvåg, Anne Grete Preus, No. 4 og Hellbillies.

Artikkeltags