På denne gården kommer Ringsakers nye tilbud for demente

INN PÅ TUNET: Linda Bakke på Penningrud gård på Stavsjø skal starte opp dagtilbudet "Inn på tunet"

INN PÅ TUNET: Linda Bakke på Penningrud gård på Stavsjø skal starte opp dagtilbudet "Inn på tunet" Foto:

Linda Bakke på Penningrud gård på Stavsjø blir Ringsaker kommunes nye leverandør av dagtilbudet «Inn på tunet».

DEL

Tilbudet omtales gjerne som «grønn omsorg» og gis spesielt til hjemmeboende personer med kognitiv svikt og/eller demens.

– Brukerne kan kose med høner, kaniner, ri og stelle hest, lage god og sunn mat sammen, drive tilpasset fysisk aktivitet og gjøre ulike aktiviteter inne og ute. Penningrud skal være et godt sted å komme til, forteller Linda Bakke i en pressemelding.

Hun forteller at de vil gi brukerne en aktiv og sosial hverdag.

– Vi legger opp til grupper på fire til seks personer, fem timer per dag, to dager i uka. «Smått er godt», pleier jeg å si. Her kan vi legge til rette for et aktivt friluftsliv, trivsel og en sosial hverdag der brukerne møter kjente fjes, sier hun.

Medisinsk bakgrunn

Selv er Bakke utdannet sykepleier og har variert medisinsk erfaring. Hun har jobbet i hjemmetjeneste, på langtidsavdeling, har videreutdanning i «Aktiv omsorg» og har gode førstehjelpskunnskaper. Hun har også utdannet i ambulansemedisin.

I tillegg har hun utdanning fra Ås i bruk av dyr, spesielt hest i miljøbehandling til ulike brukergrupper. Hun driver også aktivt med teater og har i flere år hatt et tilbud for barnehager i nærområdet rundt Penningrud gård.

– Jeg tror jeg har den erfaringen, kunnskapen og de personlige egenskapene som skal til for å gi et godt tilbud til pasienter med kognitiv svikt og/eller demens. Med meg skal jeg også ha to dyktige ansatte, slik at vi blir tre personer i tjenesten.

- Godt alternativ

– Dette er et fantastisk alternativ til den tradisjonelle sykehjemsbehandlingen som gjerne gis til denne pasientgruppa. Dagtilbud på gård er godt egnet for personer med kognitiv svikt eller demens. Tilbudet er tilpasset de som bor hjemme, er relativt selvhjulpne og i en tidlig fase av sykdommen, sier kommunalsjef for helse- og omsorg, Sverre Rudjord.

Ordfører Anita Ihle Steen er svært glad for at en ny tjeneste til denne pasientgruppa snart er på plass i Ringsaker.

– Jeg er veldig glad for at vi fikk dette gjennom i budsjettet og at kommunen snart har et nytt dagtilbud på plass. Da jeg fikk vite at det var Linda Bakke som skulle drive det, visste jeg at dette kom til å bli strålende, sa ordføreren, som ikke var mindre begeistret etter en omvisning på gården denne uka.

Ringsaker kommune vil være faglig ansvarlig for tildeling av plass og oppfølging av brukerne.

Tilbudet brukerne får, inkluderer transport til og fra hjemmet, opphold, aktiviteter og felles måltider på gården.

– Vi starter opp i høst og håper å være i full drift og med større kapasitet fra 1. januar 2020, sier Bakke.

Artikkeltags