Leander (12) fra Stavsjø har kjempet mot hjernekreft i ett år - nå får han hjelp til å oppfylle en stor drøm

Leander Mostue Gubberud er gutten som overvant den agressive kreften.

Leander Mostue Gubberud er gutten som overvant den agressive kreften. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Leander Mostue Gubberud (12) var den blide gutten med glimt i øyet som elsket å leke og spille fotball med kompisene på Stavsjø, men den 4. juli 2018 endret livet seg.

DEL

– Vi merket det vel først ved at han ofte fikk hodepine. Han ble fort sliten og trøtt, og han var ikke den kjempesosiale gutten lenger. Han elsket å være sammen med kameratene sine, men det dabbet av etter hvert. I starten av juli i 2018 tok han MR på sykehuset i Lillehammer, og etter det gikk alt slag i slag, forteller mor Hege Mostue.

Livet smiler igjen: Fra venstre: Aksel (far), Hedda (storesøster), Hege (mor) Foran: Leander

Livet smiler igjen: Fra venstre: Aksel (far), Hedda (storesøster), Hege (mor) Foran: Leander Foto:

Leander fikk påvist den aggressive formen av hjernesvulsten Medulloblastoma og ble i all hast sendt med helikopter fra Biri til Rikshospitalet.

Tidligere denne måneden ble den siste resten av svulsten fjernet på et sykehus i Uppsala. Der måtte tålmodige Leander tilbringe sju uker.

– Nå holder han på med vedlikeholdsbehandling, og det er gir oss en trygghet på at det ikke blir et tilbakefall, sier mor.

Leander var en av fem i Norge som årlig får den alvorlige og aggressive kreftformen. I og med at det var en aggressiv kreftform med spredning, var oddsen dårlig i starten. Til alt hell responderte han veldig godt på behandlingen han fikk.

– Den strålingen vi var på i Sverige er uten tvil den viktigste behandlingen han fikk. Der var det helt utrolig, og det så ut som om han kom til verdensrommet der han lå. Den finteknologien var helt rå. Om bordet beveget seg 0,01 millimeter så ble det oppdaget, sier pappa Aksel Gubberud.

– Vi fikk det inntrykket av legene i Oslo at det var i siste liten. Svulsten var 4,5 centimeter da den ble oppdaget med spredning i spinalvæska, så det var nok på hekta. Etter operasjonen var det igjen tre små biter av svulsten som nå er borte, forklarer foreldrene til Ringsaker Blad.

Gleder seg til å spille fotball

Etter nesten ett år med behandling så ser Leander endelig lyset i tunnelen, og ser fram til å være sosial og leke med vennene. I tillegg gleder han seg stort til å gjøre comeback på G12-laget på Nes.

– Nå gleder jeg meg stort til å kunne spille fotball igjen med kompisene mine, men først gjenstår det en del opptrening. Jeg bruker fysioterapeut, men også tredemølla og matte her hjemme, sier gutten med det store smilet.

Sykepleierne døpte han til helten under behandlingen.

– Det gikk egentlig greit, men det var veldig kjedelig. I starten var jeg nok litt redd, men etter det var jeg egentlig ikke så redd lenger. I starten var det to store operasjoner, men etter det var det mest kjedelig, forteller Leander.

Sykdommen snudde om på livet til familien på Klungseth gård på Stavsjø.

– Jeg er entreprenør og bonde til vanlig, men jeg har ikke sittet i gravemaskinen siden 4. juli i fjor. Etter at han tok MR på Lillehammer ble livene våre noe helt annet. Da Hege og Leander fløy til Oslo og Rikshospitalet måtte jeg kjøre drosje etter. Den turen i uvisshet og med masse av tanker, er det lengste turen jeg har hatt i livet, forteller pappa Aksel.

Strålingsmasken: Maska var spent fast til senga. For under strålingen hadde han ikke lov å røre seg så mye som en milimeter. Der lå han 45 minutter daglig 33 ganger.

Strålingsmasken: Maska var spent fast til senga. For under strålingen hadde han ikke lov å røre seg så mye som en milimeter. Der lå han 45 minutter daglig 33 ganger. Foto:

Enestående støtte

– På Rikshospitalet møtte vi et helt utrolig støtteapparat. Der er det sosionomer, psykologer og leger som er helt enestående. I tillegg har venner og familie vært helt fantastiske. Vi har ikke sjans til å få fullrost dem nok for hva de har betydd for oss og Leander. Vi har vært veldig mye borte, så storesøster Hedda har egentlig styrt gården. Uten familie og venner så tviler jeg på at vi hadde klart å gå igjennom dette. En del var med oss på sykehuset, mens andre hjalp til med å vanne i den ekstremt tørre sommeren vi hadde i fjor. De hjalp oss med trøsking og dyrestell, forteller Aksel Gubberud.

Foreldrene er også opptatt av å rose Nes barne- og ungdomsskole.

– Skolen og lærerne har bare vært helt enestående. Av skolen, lærer og medelever er det ikke mulig å få skrytt nok av. De har laget en egen omsorgsplan for Leander, og i tillegg fikk han fulgt klassen via en robot vi fikk via Gjensidigestiftelsen. Da vi var sju uker i Sverige så var han inne der hver dag, og de tok den med rundt på skolen og lot den stå i klasserommet slik at han var en del av undervisningen. På den måten fikk Leander også følt seg inkludert selv om han var på sykehuset i Sverige. Han styrer roboten med et nettbrett slik at han kan se og høre alle i klasserommet.

– Og så får jeg et lys på hodet til roboten. Når det lyser betyr det at jeg rekker opp hånda og vil si noe, skyter Leander inn.

Liverpool-gaver

Leander sitter med en svært sjelden og verdifull trøye på den solrike vårdagen Ringsaker Blad er på besøk. En trøye som mor Hege har vaskeforbud på, og som nok har gjort han populær i vennegjengen. På drakta står det: To Leander, Best Wishes – You’ll Never Walk Alone og den er signert av alle spillere og ledere i Liverpool Football Club, med spesielt en signatur som er ekstra verdifull for gromgutten.

– Den drakta skal aldri bli vasket, og den er signert av Mohamed Salah som er den beste. Min drøm er at Kenneth Løkken klarer å ordne det slik at jeg får møte Salah, sier Leander med stjerner i øynene.

Kenneth Løkken fra Nes er mannen som har ordnet den signerte drakten, som Leander fikk levert med en skikkelig seremoni foran hele klassen.

– Jeg hadde aldri i verden forestilt meg at jeg skulle få en drakt med ekte autografer på. Jeg har sagt til mamma at om hun vasker den så begynner jeg å grine. Det var en større opplevelse enn julaften for min del, sier Leander.

Nå er det også opprettet en Spleis for at Leander skal få oppleve å se Liverpool i virkeligheten. Det er Bente Sletten som står bak dette. Allerede nå er det samlet over 43.000 kroner til en framtidig tur til fotballbyen. Tidspunkt blir bestemt når Leander er sterk nok til å reise.

Under oppholdet på Rikshospitalet ble det også lagt merket til at Leander var Liverpool-frelst. En av pleierne ga ham en full pappeske med Liverpool-effekter.

– Folk er helt enestående, sier pappa Aksel.

Er kvitt svulsten

Leander har vært igjennom to operasjoner, åtte cellegiftkurer og 33 strålinger. MR'en som ble tatt etter siste stråling i Sverige viste at familien kan puste lettet ut. Årsaken til at Leander måtte er protonstråling. Det er en stråling som skader mindre rundt selve svulsten, og det er et tilbud som ikke finnes i Norge i dag, men som kommer til landet i 2023.

Selv om Leander har fått vekk svulsten så gjenstår det fortsatt en god del med opptrening for den tapre unggutten. Frisk blir ikke Leander erklært før det har gått fem år, men han er kreftfri. Nå blir det MR hver tredje måned for å sjekke at det ikke blir noen utvikling. I tillegg er det kontroll på Lillehammer for å sjekke den fysiske og mentale utvikling.

Leander trener hyppig på tredemølla for å komme i topp slag igjen.

Leander trener hyppig på tredemølla for å komme i topp slag igjen. Foto:

– Legen på Lillehammer anbefalte Catosenteret i Son hvor de har opptrening etter kreft. Leander har slitt litt med å spise, så det er blitt mye mat igjennom en sonde. Ukentlig er det kreftsykepleier innom, og på Lillehammer har de noe som heter hjemmesykehus. Det vil si at de kommer hit for å ta blodprøver og lignende, forteller pappa Aksel Gubberud.

Førstkommende lørdag skal Leander være med å gå åpningsrunden i Stafett for livet på Sveum i Brumunddal.

Artikkeltags