– Det har egentlig vært et helt vanlig døgn, bortsett fra at jeg ikke har sovet så mye, sier Odd-Amund Lundberg og trekker litt på smilebåndet.

Snaut 18 timer etter at resultatene fra de siste fire valgkretsene Fagerlund, Furnes, Nes og Moelv samtidig tikket inn, og vippet valgresultatet i Ringsaker i Sp's favør mandag kveld, var den blågrønne blokka samlet hos Høyre-politiker Kristian Hovde i Nordåsen, på Brumunddals tak.

I løpet av noen dramatiske minutter på valgkvelden ble det klart at Senterpartiet så vidt hadde fått de stemmene de trengte for å gå forbi Høyre, samtidig som Ap sank ned mot 32 prosent. Lundberg ville etter alt å dømme bli ordfører.

Nye stemmer – mer drama

0,5 prosentpoeng skilte Høyre og Senterpartiet. Så, tirsdag formiddag kunne Ringsaker Blad skrive at spenningen ikke var over. Flere hundre sent innkomne forhåndsstemmer gjensto å telle.

Like før klokken 18 var det hele endelig avgjort. De sent innkomne forhåndsstemmene rikket ikke på noen mandater, og ifølge den foreløpige valgprotokollen skilte det til slutt skarve 8 stemmer mellom Høyre og Senterpartiet, med sistnevnte på topp.

Da Ringsaker Blad tirsdag kveld ankom det første møtet mellom partiene som, etter alle solemerker, velter over 90 år med Ap-dominans i ringsakerpolitikken, ønsket ikke Høyres ordførerkandidat Kai Ove Berg å svare særlig konkret på RBs spørsmål før møtet begynte.

– Hva slags forventninger har du til disse samtalene som etter hvert trolig blir forhandlinger?

– Nå er det sonderinger. Punktum.

– Er det slik at du fortsatt har håp om å bli ordfører i Ringsaker?

– Det vil jeg ikke kommentere.

Mannen som sitter med de beste ordførerkortene på hånda, Odd-Amund Lundberg, sier han har en forhåpning om at partiene blir enige så fort som mulig.

– Alle vil ha et skifte

– Sonderingene i kveld er et steg på vegen. Jeg har forventninger om at vi blir enige og kommer i mål så fort som mulig, sier han til Ringsaker Blad.

– Ser du noen som helst grunn til at man ikke gjør nettopp det, og at dette samarbeidet kan rakne?

– Alle som er her har sagt at de vil ha et maktskifte. Når vi er her nå, er det fordi vi har snakket sammen over tid.

Den sindige bonden fra Jessnes har knapt nok fått blund på øyet etter at Senterpartiet kom som et børseskudd på oppløpet og snek seg foran Høyre med minst mulig margin. Selv om Sp falt som en stein sammenlignet med valget i 2019, holdt det akkurat.

– Vi slet jo en del på de siste målingene, og var klar over at det ville bli tøffe tak, akkurat som partiet sentralt har slitt. Men det holdt. Jeg fikk mange meldinger utover natta, men kom meg opp i dag tidlig, fikk levert ungene og kom meg på jobb. Det har vært en ganske vanlig dag, sier han.