Faren var krigshelt - ønsker å samle krigshistorien fra fjellet

FAREN VAR KRIGSHELT: Randi Kjelsberg og Reidar Bakken vil gjøre en innsats for å samle historiene om motstandsbevegelsen i fjellet. Faren Ragnar Bakken var selv en kjent motstandsmann, og deltok også i kampene i 1940.

FAREN VAR KRIGSHELT: Randi Kjelsberg og Reidar Bakken vil gjøre en innsats for å samle historiene om motstandsbevegelsen i fjellet. Faren Ragnar Bakken var selv en kjent motstandsmann, og deltok også i kampene i 1940. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Faren deltok både i kampene mot tyskerne i 1940, og i motstandsbevegelsen senere i krigen. Nå vil barna gjøre en innsats for å samle krigshistorien fra fjellet.

DEL

Ragnar Bakken, født 1920 i Veldre, var en av de lokale motstandskarene som holdt til i området rundt Hamarseterhøgda.

Ei hytte veldringen hadde bygget i 1941, ble et hovedkvarter for motstandsvirksomheten i området mot slutten av krigen.

Nå ønsker datteren Randi Kjelsberg og sønnen Reidar Bakken å gjøre en innsats for å samle historien om den lokale motstandsbevegelsen i fjellet.

– Vi ønsker å få samlet historien enda mer. Det er skrevet mye, men det er ikke samlet. Og detaljer rundt det som skjedde her på Hamarseterhøgda, det vet vi ikke så mye om, sier Kjelsberg.

Tøffe opplevelser

Søndag var Kjelsberg og Bakken med da Rauskjørkoia ved Hamarseterhøgda offisielt ble åpnet. Et lite stykke krigshistorie i Ringsaker er gjenreist.

Søskenparets far, som gikk bort i 1995, var også med i kampene mot tyskerne i 1940. Han var i sammenhengende strid fra Minnesund til Næroset, men fortalte aldri mye om det han hadde vært med på.

– Jeg tror opplevelsen var tøff. Altfor tøff. Det å ikke si noe, var vel en måte å fortrenge det, og leve videre, sier Randi.

Les også: Jakten på den mystiske Rauskjørkoia

Vil også spre historien

Reidar husker en av de få historiene faren fortalte fra krigen - fra kampene i 1940.

– De hadde to lastebiler, en med ammunisjon og en med ryggsekkene på. Den med ryggsekkene fikk en fulltreffer, og da fortalte han at det hang trøyer og underbukser i trærne rundt omkring. Det var omtrent det eneste han fortalte om, husker Reidar.

Randi forteller at det å samle historien bare er ett av to mål.

– Vi ønsker å få med de som kan mest mulig om historien, og få det ned skriftlig. Men vi vil ikke bare samle historien, men også spre den, slik at vi får fortalt om det, sier hun.

Artikkeltags