(rb.no): Med lange køer og opptil ti ukers leveringstid for pass, anbefaler politidirektoratet folk å vente med å bestille utenlandsturen til du har papirene i orden. Heldigvis finnes det fremdeles noen reisemuligheter dersom du mangler gyldig pass.

Dersom du skal reise til EU/EØS-landene og Sveits, kan du klare deg med et nasjonalt ID-kort. Per 31. mai er leveringstiden på nasjonalt ID-kort fire uker, mens ventetiden på pass er rundt syv uker, ifølge politiet.

Har du heller ikke nasjonalt ID-kort? Fortvil ikke! Du kan fremdeles reise til utlandet. I Norden trenger nemlig ikke norske statsborgere verken pass eller nasjonalt ID-kort. Politidirektoratet anbefaler likevel ikke å reise uten en av de to, men det er altså mulig.

Du kan fremdeles bli bedt om å identifisere deg på reise i Norden, og anbefales derfor å ha med deg gyldig førerkort. Barn trenger ikke å identifisere seg.

Ifølge Nettavisen kan det også bli mulig for nordmenn å reise til Tyrkia uten pass. Tyrkiske myndigheter er nemlig i kontakt med den norske regjeringen for å utrede muligheten for å åpne grensene for nordmenn som kun har nasjonalt ID-kort.

– Vi har fått grønt signal fra Ankara for å innføre et midlertidig tiltak. Det vil bety at nordmenn kan reise til Tyrkia og ikke trenge noe mer enn nasjonalt ID-kort, opplyser ambassaden til Nettavisen.

Nå er det for sent å få nødpass for å komme seg på ferie

Politiet innfører passbegrensning: – Dette er en utfordrende situasjon

Daniel (17) måtte reise 50 mil for å få tak i pass: – Læreren vår advarte oss