Gå til sidens hovedinnhold

Hjemmelaget kake til selskapet? Se hvem som har ansvaret hvis noen blir syke av maten

Artikkelen er over 2 år gammel

– Du kan godt lage mat på ditt eget kjøkken og selge videre til andre, men det er ditt ansvar at ingen blir syke av å spise maten du har laget.

Det sier Ågot Li som er seniorrådgiver i Mattilsynet i en pressemelding.

Høysesongen for konfirmasjoner og selskaper står for døra. Mange tilbyr fristende, hjemmelaget mat til salgs på Facebook og andre steder på nettet. Mange lar seg friste, heller enn å svette på kjøkkenet selv. Helt greit, sier Mattilsynet, så lenge man tar noen forholdsregler og følger kravene i regelverket.

Hygiene

– Den som lager mat for salg til andre bør tenke gjennom om kjøkkenet er hygienisk, om ingrediensene i maten er lett bedervelige, om man har nok plass i kjøl/frys til oppbevaring – slike ting, sier Li.

Alle som jevnlig selger mat fra eget kjøkken må melde fra til Mattilsynet.

Li oppfordrer alle som vurderer å kjøpe hjemmelaget mat på nettet til å spørre om hvor råvarene kommer fra og hva de inneholder, dette gjelder også allergener. Det er ikke lov å bruke privatimporterte råvarer.

Hold gjestene friske

Ikke alle typer kjøkken og utstyr egner seg til å lage all type mat, når man skal selge videre og samtidig være trygg på at ingen blir syke av maten:

– Det er lavere risiko med å lage en formkake enn å lage varmretter til et stort selskap. Den som lager maten må tenke gjennom mulige smittefarer på sitt kjøkken og hva som må til for å lage trygg mat til andre.

Når du lager mat for salg hjemme hos deg selv bør du egentlig tenke som om du var på et hvilket som helst restaurantkjøkken.

Har du vurdert alle muligheter for at maten kan bli forurenset slik at du setter mattryggheten i fare?

  • Har du god renhold og orden?
  • Er det sykdom i familien (diaré og/eller omgangssyke) som kan føre til at virus og bakterier kommer i miljøet der maten produseres, og overføres til maten?
  • Nysgjerrige barn som har lyst å være med å lage mat?
  • Kjæledyr kan være en risiko fordi de kan overføre smitte til maten. Unngå at kjæledyr kommer inn i lokalet der du lager mat.
  • Du bør også vurdere om du har behov for å legge til rette for et eget rom hvor du kan jobbe uforstyrret og adskilt fra smittekilder.