Gå til sidens hovedinnhold

Hvordan er livet i Nordre Ringsaker om 100 år?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Noen kommentarer til «Tillegg til skoleutredning» fra 9/9:

Noen av skolene våre har eksistert i over 125 år, og en ting føler jeg meg trygg på: hvis de blir lagt ned nå, så blir de ikke bygd opp igjen de neste 125 åra. Dette er ikke reversibelt, og jeg håper politikerne nå ser viktigheten av sine beslutninger mer enn 4 år fram i tid.

Dette med avstander for elevene er ikke noe problem iflg. kommunen, for det blir bare «ca. 15 minutter ekstra busstur hver veg for noen». For noen blir det både taxi og buss, med venting både før og mellom så blir det betraktelig mer enn et kvarter. For ikke å snakke om de som må kjøre på SFO i en retning, for så å kjøre tilbake og på jobb i motsatt retning, så går det nok flere kvarter både morgen og kveld. Det samme gjelder større avstand til fritidsaktiviteter som forsvinner fra bygda, så dette vil redusere livskvaliteten til mange barnefamilier.

Vi kan også lese at avskrivningskostnader ikke er relevant for vurdering av skolenedleggelser. På Fagernes skole ble det investert 12 millioner kroner i 2016 i riving, infrastruktur, grunnarbeider, uteområder og ny gymsal. Det er antakelig den største enkeltinvesteringen på en småskole i Nordre på mange år, men den er ikke nevnt med et ord i utredningen. Hvis skolen legges ned i 2021, og denne investeringen avskrives over 5 år, så blir årlig avskrivningskostnad 2.4 millioner kroner, med andre ord en ekstremt dyr drift av skolen i en kort periode. Hvis vi kan beholde skolen i 25 år, som er normal avskrivningstid for tekniske anlegg i kommunen, så hadde årlig avskrivningskostnad blitt 480 000 kroner. Så dette er altså ikke relevant for saken?

Engangsutgifter i forbindelse med fjerning av paviljongen innrømmes nå å ha steget fra anslagsvis 1,1 millioner til 1,7 millioner, så det sier litt om nøyaktigheten i denne utredningen.

Kommunen har som vanlig inngått en «veldig fleksibel og framtidsrettet» avtale på leie, slik at de nå kan påstå det blir en ulovlig anskaffelse å eventuelt kjøpe paviljongene.

Det kostet 14 millioner kroner å bygge plass til flere elever på Moelv skole, men hvis elever fra Fagernes og Fossen kommer dit, så hevdes det å være helt gratis å huse disse. Er det ikke merkelig?

I utredningen sies det også: «Det er vanskelig å finne støtte i forskningen for at skolen har avgjørende betydning for utvikling av bygdene». Så hvis det ikke er bevist av en forsker at skolen er viktig for bygda, så er det altså ikke sant, så det er bare å legge ned skolen?

Jeg har heller ikke klart å finne forskning som viser at å bygge en park i 200-millioner-klassen lokker flere innbyggere til kommunen, så da trenger vi vel ikke denne parken?