Statsminister Jonas Gahr Støre sier etter sentralstyremøtet dagen etter valget at de skal sette i gang en omfattende evaluering av valgnederlaget.

Ringsaker Arbeiderpartis ordførerkandidat Geir Roger Borgedal sier til RB at han ikke har noe klart svar på hvorfor AP nå ryker ut etter sammenhengende 95 år med styre i Ringsaker.

Jeg våger påstanden at om at dette er ikke så vanskelig å skjønne og vil illustrere det med noen eksempler:

  • Fagforbundets kampanje med nå er det «arbeidsfolks tur» som argument for å stemme på AP og Borgedal har vært total skivebom. Hva betyr «arbeidsfolks tur»? Hvem er dagens arbeider og hva er det som gjør at jeg som velger skal stemme på AP?
  • Ved tidligere valg har AP lansert slagordet «Alle skal med» og hva så, jeg skjønne det itte. Hva skal jeg være med på?
  • Partiet må ut å fange opp «strømmene» som rører seg og fange opp det vi som velgere er opptatt av?

Rett før sommeren vedtok LO etter en kjapp prosess å legge ned Ringsaker folkehøgskole etter 84 års drift og rundt 15 ansatte ble satt på porten. Jeg etterlyste synlig engasjement fra framtredende lokale og fylkestopper i AP på stand under valgkampen. Ingen «lea i øra.»

Et par uker før valget var LO-leder og toppkandidatene på besøk hos Moelven Limtre. Det var bra.

  • Men det hadde ikke vært for mye forlangt at denne delegasjonen hadde tatt en kort tripp oppom Folkehøgskolen og slått av en liten prat med de ansatte som er blitt oppsagt. Ingen brydde seg.

Disse eksemplene viser manglende evne og vilje til å lytte til oss innbyggere og illustrerer hvorfor AP lokalt og nasjonalt mister oppslutning.