Søkte over 100 jobber. Nå jobber døve Stian på IKEA

Døv selger: Stian Rusten er døv, men det stopper ham ikke fra å jobbe i soveromsavdelingen på Ikea Ringsaker. Her ser vi ham sammen med Linda Stadshaug, som administrerer tolketjenesten i Hedmark. Det er om lag 70 aktive tolkebrukere i Hedmark i dag.Foto: Jeanette Sandbæk Håland

Døv selger: Stian Rusten er døv, men det stopper ham ikke fra å jobbe i soveromsavdelingen på Ikea Ringsaker. Her ser vi ham sammen med Linda Stadshaug, som administrerer tolketjenesten i Hedmark. Det er om lag 70 aktive tolkebrukere i Hedmark i dag.Foto: Jeanette Sandbæk Håland

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Selv om jeg er døv klarer jeg å gjøre de samme tingene som hørende, sier Stian Rusten, nyansatt selger i soveroms-avdelingen på Ikea. Det måtte over 100 søknader til før han fikk drømmejobben.

DEL

26-åringen er fra Våler, men leter nå etter bolig i Ringsaker etter at han ble ansatt i 80 prosent stilling på Ikea. Rusten har vært aktiv jobbsøker i lengre tid, men på ei jobbmesse i Lillehammer fikk han endelig napp.

– Der møtte jeg Tobias Strid fra Ikea. Vi hadde en veldig god samtale, og jeg ble bedt om å søke på jobb der. Litt seinere ble jeg kalt inn til intervju, og nå sitter jeg her, sier Rusten med et stort smil.

Han skal jobbe i soveromsavdelingen. Det gleder han seg veldig til.

– Jeg har aldri hatt en sånn type jobb før, men føler meg trygg på at det skal gå bra. Det er mye å lære, men måneden før åpningen blir brukt godt til forberedelser på alt vi trenger å vite. Jeg trives utrolig godt her allerede. Folk er veldig positive og inkluderende. Jeg er veldig glad for at det finnes bedrifter som Ikea, som ser verdien av å ansette døve.

– Lidenskap i blikket

Tobias Strid forteller at Rusten ble ansatt på akkurat samme grunnlag som alle andre. Totalt var det nærmere 7.000 søkere til stillingene på varehuset i Ringsaker.

– Det er ikke av «veldedighet» vi ville ha ham med, selv om Ikea ønsker et mangfold blant sine ansatte som speiler samfunnet vi lever i. Stian var en av de beste. Da er det uvesentlig om han hører eller ikke. Med en gang jeg møtte Stian så jeg en lidenskap i blikket hans. Han er slik en selger må være, offensiv og sier de rette tingene. At det er en annen persons stemme kunden hører har jo ingenting å si. Han skilte seg ut blant de mange hundre som var innom standen vår, derfor fikk han jobben.

Ledelsen i Ikea har de samme forventningene til Rusten som de andre ansatte, og de har stor tro på at han vil lykke si jobben sin.

– Kanskje kan det ta litt lengre tid for kunden, men vi føler oss veldig sikre på at de som møter Stian vil være veldig fornøyde med jobben han gjør.

Strid forteller at han er både glad og stolt over å ha fått med seg Rusten på laget.

– Det handler ikke bare om å selge møbler, men om å gi mennesker en sjanse, sier han.

Mange er skeptiske

Opp gjennom årene har Rusten merket at mange arbeidsgivere blir skeptiske når han skriver at han er døv. Han har vurdert å ikke oppgi det i jobbsøknaden, men etter å ha hørt om andres dårlige opplevelser med å prøve det har han vært åpen om at han ikke hører hele vegen.

– Jeg mener det bare er fordeler ved å ha døve ansatte. Det er om lag 5.000 døve i Norge. De skal for eksempel også handle på Ikea. Da er det et stort pluss for butikken å ha en eller flere personer de kan kommunisere med på en enkel måte.

Måten Rusten har blitt møtt på har rørt ham.

– Jeg er utrolig takknemlig for å ha fått denne muligheten. Jeg føler at jeg har fått drømmejobben. Etter hvert kan det hende at jeg også får oppgaver på HR-avdelingen. Det har jeg erfaring med fra en tidligere jobb i Evry. Det hadde vært spennende.

I tillegg til å jobbe i Evry, har Rusten tidligere jobbet i Telenor Open Mind og Posten.

– Det er dessverre mange som sliter med å få jobb, men er man offensiv finnes det heldigvis muligheter.

Har med tolk

Rusten tror mye av grunnen til det er uvitenhet blant arbeidsgiverne.

– Det er nok mange som tror at det er de som må betale og organisere tolk, men slik er det ikke. Tolk betales av staten, og jeg tar selv jobben med å organisere det, i samarbeid med tolketjenesten.

Linda Stadshaug, som jobber på hjelpemiddelsentralen i Elverum, administrerer tolketjenesten i Hedmark.

– Man har rett til tolk både i arbeidslivet og på fritiden. Det er om lag 70 aktive tolkebrukere i Hedmark i dag. Vi benytter oss av frilanstolker som både kan snakke tegnspråk og skrivetolke.

Rusten vil ha med seg to tolker på jobb. Tolkene rullerer på å jobbe 15 minutter hver gjennom dagen.

– Jeg tror det vil fungere veldig greit. Det er stadig flere av mine hørende kollegaer som er ivrige på å lære seg tegnspråk, så kanskje kan jeg bli litt mindre avhengig av tolk i samtale med dem etter hvert. Det er moro at de er så interessert.

Blir ringsaksokning

Å reise fra Våler til Ringsaker på jobb blir i lengste laget, så Rusten er for tiden på boligjakt i Ringsaker. Han gleder seg til å flytte, og til å komme skikkelig i gang med jobben.

– Den første måneden består av opplæring. Det er mange rutiner som må læres, i tillegg til at vi må bli kjent med produktene. Jeg ser fram til å begynne å jobbe med kunder. Det tror jeg vil gå veldig greit.

På fritiden er Rusten glad i å trene og å være med venner. Brumunddal har han ofte besøkt i forbindelse med møter og aktiviteter i den lokale døveforeningen.

– Jeg er en aktiv person som liker at det skjer litt. Jeg ser fram til å bli bedre kjent her i kommunen, og med menneskene som bor her!

Artikkeltags