(Østlendingen): Den første av fem planlagte datahaller er under bygging og skal stå klar i november. I anlegget vil TikTok lagre data fra brukere i hele Europa.

– Vi mener det er en kjempefordel at det bygges her. Da er de underlagt norsk lovgivning, sier Green Mountain-direktør Svein Atle Hagaseth til Østlendingen.

Omstridt leietaker

Green Mountain er utbygger og kjøpte i fjor høst tomt av Heggvin Utvikling, som eies av Eidsiva sammen med Hamar og Løten kommuner.

Avtalen med TikTok ble kjent 8. mars i år. Saken er fortsatt til vurdering hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Justisminister Emilie Enger Mehl bekreftet i april at etableringen på Hedmarken nå blir vurdert nærmere av flere departementer.

Allerede er TikTok-appen slettet fra jobbtelefoner i en rekke etater og bedrifter, etter anbefaling fra NSM. Flere land har innført liknende forbud i frykt for hva kinesiske myndigheter kan skaffe seg av informasjon via den omstridte videodelingstjenesten.

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum hadde ikke noe nytt å melde om prosessen som pågår, da han møtte Green Mountain-sjefene og lokalpolitikere i Hamar og Løten fredag. Finansministeren fra nabobygda Ilseng var mer opptatt av å snakke om lokale ringvirkninger, verdiskaping og arbeidsplasser.

– Dette er ikke hverdagskost, sier Vedum om etableringen på Heggvin. Datalagringssenteret blir Nord-Europas største av sitt slag og skal ifølge inngåtte avtaler gi minst 350 hele årsverk når alle datahaller er i drift.

Datahall nummer to og tre skal være ferdig henholdsvis i mars og juni neste år. Det opplyser administrerende direktør Svein Atle Hagaseth i Green Mountain.

– Hva skjer dersom den pågående sikkerhetsvurderingen resulterer i et nei til TikTok? Har dere en plan B?

– Nei, vi har ingen plan B. Vi kjører på med plan A, sier Hagaseth.

– Tidenes søksmål

Hamar-ordfører Einar Busterud mener det er liten tvil om hva som skjer dersom regjeringens undersøkelser rundt TikTok-etableringen ender med et forbud.

– Da blir det tidenes erstatningssøksmål.

Det tror også Løten-ordfører Marte Larsen Tønseth. Hun understreker likevel at det ikke kom fram noe i møtet fredag som tyder på en slik utgang.

Møtet mellom politikere og utbyggere på Heggvin var lukket for pressen, med unntak av en fem minutters omvisning ute på tomta.

Hensikten med møtet var å ha en direkte dialog og informere om det som skjer, ifølge Svein Atle Hagaseth.

Kommunen har over 1000 tjenestetelefoner: – Har bedt ansatte fjerne TikTok og Telegram

Ser på tomta i Elverum

Behovet for datalagring er økende, og kundene står i kø. Green Mountain har bygget datasentre flere steder i landet og har også sikret seg tomt i Elverum.

– Vi skal ha et møte i begynnelsen av juni for å se på hva vi kan gjøre i Elverum, sier Hagaseth.

Nammo trumfer TikTok – den store utbyggingen kan være reddet