Gå til sidens hovedinnhold

Innlandet trenger EØS!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Handel med andre land har gjennom historien vært avgjørende for Norges utvikling. Slik er det fremdeles. En stor del av det vi produserer går til eksport. Årlig utgjør dette omkring 40 prosent av BNP, og mer enn 600 000 arbeidsplasser. Det europeiske markedet er det suverent viktigste for Norge, og opp mot 80 prosent av vår eksport går til EU.

EØS-avtalen gjør denne eksporten mulig. EØS er vår inngangsbillett til det store europeiske markedet med over 450 millioner mennesker. Avtalen gir oss full tilgang til EUs indre marked, og den gjør det betydelig enklere og billigere for norske bedrifter å handle med EU-landene.

Eksportnæringene er viktig for hele Norge, og eksporten fra Innlandet er økende. En rapport fra Menon economics viste at den i 2017 utgjorde totalt 27 milliarder kroner, og ga grunnlag for om lag 19 000 arbeidsplasser i Innlandet.

Næringslivet i Innlandet understreker selv EØS-avtalens viktighet. Adm.dir. Trond Hagerud i Mapei i Nord-Odal sa i Glåmdalen 30. mai at EØS er vår viktigste handels- og samarbeidsavtale, og han understreket avtalens betydning for Mapei. Daglig leder Leif Rune Skymoen i Curida i Elverum sa til Østlendingen 30. juni at EØS-avtalen er helt avgjørende for Curida, og at det skaper bekymring at enkelte partier ønsker å kvitte seg med den.

Bekymringen til næringslivet er ikke ubegrunnet. Utrolig nok er det flere rødgrønne partier som vil at vi skal kvitte oss med vår viktigste handelsavtale. Senterpartiet, SV og Rødt har noenlunde like løfter i sine partiprogram. De mener at EØS-avtalen skal sies opp og erstattes med en handelsavtale.

Sp, SV og Rødt sitt mål om å skrote EØS-avtalen er svært uklokt. Det skaper stor usikkerhet for næringslivet, og hvis det gjennomføres vil det true tusenvis av norske arbeidsplasser. Usikkerhet rundt EØS er det siste norske bedrifter trenger nå.

Det er helt urealistisk å tro at Norge kan forhandle seg fram til en bedre avtale enn EØS-avtalen. Det er verdt å se på Storbritannias utvikling etter Brexit. Britisk eksport til EU har stupt, og noe av det som er hardt rammet er britisk mateksport. Bransjen selv kaller det en katastrofe. Bank of England anslår at britisk økonomi vil få 3–4 prosent dårligere utvikling enn de ville fått som EU-medlemmer.

I stedet for å gi næringslivet problemer vil Høyre gi bedrifter muligheter til å vokse og skape flere arbeidsplasser. Full tilgang til det europeiske markedet er sentralt for å gi norske bedrifter muligheter til utvikling.

Høyre er garantisten for at EØS-avtalen består. Avtalen har tjent oss godt, og den er avgjørende for å sikre arbeidsplasser i Norge og i Innlandet.