Gå til sidens hovedinnhold

Innvandrere og Islam

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Statistisk sentralbyrå kunne fortelle oss at i 2015 var det registrert 250 000 innvandrere med islam som bakgrunn i Norge. De siste fem årene hadde det vært en økning på 44 prosent. De ble for det meste ønsket velkommen av det norske folk, og også av kirka her. En hadde jo den samme Gud var det en politiker som sa. Staten ytet penger til integreringen og norskkurs, og private kunne gi av sin fritid for hjelp.

Islam fikk fotfeste i løpet av et par tiår, da nesten ingen brydde seg om Islam eller hvilken rolle religionen kunne spille i et samfunn. I 2016 var islam blitt etablert som en norsk nasjonal religion med moskeer over hele landet. Imamer uten innsikt i norske forhold og kultur kunne komme og lede. Islam ble ikke av det politiske Norge oppfattet som spesielt viktig. En ville holde seg på god fot med islamske land internasjonalt siden de ofte spilte en viktig rolle i Midtøsten. Kulturen deres kunne kollidere med vår kultur. Det ble diskutert hvordan samfunnet skulle forholde seg til nikab, hijab for barn, halalslakting og delt svømmeundervisning.

Mye av kulturen som fulgte med islam passet ikke oss. Kvinnediskriminering, menn som har bestyrerett ovenfor kvinner, tvangsekteskap omskjæring og homofili er slike eksempler. Å finne felles verdier som grunnlag for et flerkulturelt samfunn fra statens side gikk ikke så bra. Mange muslimer ville heller ikke blande seg med nordmenn eller gå opp i et norsk fellesskap. Vi i «vesten» ble ikke alltid godtatt. Barn skulle ikke leke med vestlige barn. Etter hvert ble det stilt spesielle krav. En ville ha sharia-domstoler i familiesaker.

Muslimene burde få fri med betaling for sine høytidsdager, for å ta et par eksempler. På en såkalt fredskonferanse i Oslo hvor lederen Fahad Quereshi holdt tale, ba han tilhørerne rekke opp hånda om de var enige i at utro kvinner skulle stenes til døde. 1 500 menn rakte opp hånda! Ute i verden så en framvekst av en antivestlig og totalitær islam fundamentalisme.

En fikk mange eksempler på framveksten av islamsk terrorisme. Norsk ytringsfrihet kolliderte ofte med religiøse følelser. I 2015 tok islamister seg inn i lokalene til magasinet Charlie Hebdo (?) og myrdet store deler av redaksjonen fordi de likte ikke det de skrev. Salman Rushdies roman «Sataniske vers» måtte stoppes. 3 000 muslimer gikk i demonstrasjonstog i Oslo for å få stoppet denne boka fordi det var utstedt «fatma» på forfatteren. I anledning denne boka ble også forlagsdirektør William Nygård skutt utenfor huset sitt, husker vi. Men vi skal være høflige og ikke såre deres følelser har jeg sett.