Disse gjør livet til en fest - satser på islandshest

Av

For en lang rekke ryttere fra Ringsaker er raske rufsete islandshester sjølve livet.

DEL

Siste runden av Mjøscupen på Biri deltok hele 74 ekvipasjer ifølge stevneleder Marit Bråten.

En av dem som gjorde det godt på Biri var Emma Olden (16) fra Brumunddal. Hun rir Birk fra Brenno som hun låner fra Åsli Ridesenter, Åsmarka. Emma vant klassa si i gangarten tølt og ble nummer to i firgang. Hun har tidligere vært aktiv i hundekjøring nordisk stil, og nå har hun blitt minst like hekta på islandshester som hunder. Emma skulle bare støtte sin mor på et ridekurs, og dermed var det gjort. Nå sitter datteren på hesteryggen så ofte hun bare kan, mens mor pent må stille opp som sjåfør og hestepasser.

– Både ridning og hundekjøring er samarbeid mellom dyr og menneske, så overgangen var egentlig ikke så stor. Den største forskjellen er at hesten er mye større og sterkere. Hesten er et stort og sterkt fluktdyr som kan bli panikkslagen og rase vettløst av gårde hvis den blir skremt. I motsetning til hunder som er rovdyr, og bare skvetter unna og straks er kampklare. Men islandshester er veldig rolige og stabile. Det er sjelden noe tull med dem, slår Emma fast

– Gjør livet til en fest, ri på islandshest, lyder mottoet i dette miljøet.

Rampen Brandur

I stallområdet gjorde fem unge ryttere fra Ringsaker klar hestene sine. Nærmeste bestemt Astri Aasen Mærland med Eva, Oline Ringen Jacobsen med Sindri, Sofie Frigård med Brandur, Dina Løkken med Prinsessa og Ane Jørgensborg med Samba.

– Det er gøy på ridestevne, men litt skummelt med dommerne og alle som ser på, innrømmet jentene.

Sofie (9) var spesielt spent på hvordan Brandur ville oppføre seg.

– Han kan være ganske sta og rampete hjemme. En ordentlig røver. For eksempel hvis han får øye på en tue med grønt og friskt gras. Da prøver han å dra meg dit, akkurat som en stor og sterk hund. Da må jeg bli ordentlig bestemt og vise ham hvem som er sjefen. Men ellers er han bare snill og fin, sa Sofie.

Mange fra Åsmarka

Bråten kunne videre fortelle at Sleipnir består av flere lokale klubber som har slått seg sammen i én stor klubb som har gjort seg bemerket innen konkurranseridning med islandshest. Tyngdepunkt ligger på Hedmarken, og mange av de beste rytterne kommer fra Ringsaker.

Spesielt åsmarkingene ser ut til å være frelst på hester fra den forblåste sagaøya midt i Nord-Atlanteren. En årsak er nok turmulighetene i bygda, men vel så viktig er det nok at Åsli ridesenter lar elevene sine ri stevner med ridesenterets hester.

Fra 4. til 7. juli skal Sleipnir arrangere NM for islandshest på Biri. Da kommer 160 islandshester til travbanen. Sleipner må leie stalltelt med 50 hestebokser fra Danmark for å kunne huse alle. Stevneleder for NM er Terje Hagelund. Han forteller at det totale NM-budsjettet er på 700.000 kroner.

Kjøre- og rideklubben Sleipnir har stått for NM tre ganger tidligere.

– Vi har en rutinert arrangørstab og flinke rekrutter som fases inn så de kan ta over etter oss gamlinga når vi faller av lasset, sier NM-sjefen, rolig og avslappet foran den store oppgaven.

Artikkeltags