Gå til sidens hovedinnhold

Jeg tror ikke Ringsaker er klare for færre skoler anno 2021

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi har i flere måneder hatt, mildt sagt et stort engasjement i (nordre) Ringsaker for skolestrukturen. Det skjønner jeg, for jeg har sjøl gått på en bygdeskole i Ringsaker og trivdes godt. På Fossen skole lekte vi ute i skauen, kjærlighet for naturen ble sakte, men sikkert en del av sjela mi. Den fikk jeg sikkert også igjennom speiderbevegelsen, mange flott slalåmturer og båtturer med familien, men skolen var jobben min som småtass. Gleden og mestringsfølelsen av å gå og sykle til egen skole kan jeg huske enda, men kanskje jeg hadde hatt den samme opplevelsen hvis jeg hadde bodd i en by med gangavstand til skolen også. Vi bør tenke på barnas beste, men hvem vet hva barnas beste er? Foreldra, bygda eller storsamfunnet? Skoledebatten rører ved tre ting: følelser, kunnskap og økonomi. Det skal mye til for å ikke blande alle sammen.

Skolen rører med mange sterke følelser for hva skolen betyr og betydde for dem. Minner om en barndom på en liten skole kan være blandet, akkurat som kunnskap. Kunnskapen om betydningen av små bygdeskoler er ikke ensbetydende, for det finnes mobbing på store og små skoler. Det finnes gode og dårlige læremiljø på små og store skoler. Sikkert det samme som det finnes kjærlighet og hat i alle skoler, heldigvis og dessverre. Men økonomien er tydelig, nei det stemmer ikke. Fordi økonomien tar ikke grunnlag for alle faktorer som spiller inn før og etter familier flytter til et sted, mens økonomiske konsekvenser for et kommunebudsjett gjenspeiler hvilken faktorer du tar med. Og det er uten tvil rom for å flytte mer penger i budsjettet når vi skal spare 11,3 millioner kroner i året på å legge ned 4 bygdeskoler, med tanke på at vi hadde i Ringsaker kommune et budsjett på 3,3 milliarder i fjor.

All statistikk tilsier at vi på Hedmarken vil bli færre med åra, derfor må vi løfte fram for eksempel skolestruktur med jevne mellomrom. Nå er vi i 2020, og for et år siden gikk Ringsaker MDG til valg på å bevare skolestrukturen fra 2019–2023. Dette for å få ro om skolestrukturen, la ting sette seg litt etter byggingen av storskolen i Moelv. For når endringer i skolestrukturen har gått fra 2005, 2008, 2009, 2017 og nå foreslått 2021, kan det hende rådmannen bør trekke pusten og vente til 2024. Så vil tiden vise hva de politiske partiene mener til neste valg. Jeg har i alle fall tenkt å holde mine valgløfter til mine sambygdinger. Tusen takk for det flott engasjement i de levende bygdene våre!