Gå til sidens hovedinnhold

Jon, Philip og Trym fikk en vekker da bestekompisen tok sitt eget liv: – Det er bedre at noen spør, og mener det

Jon, Philip Nysveen og Trym Olstad opplevde å miste en nær kompis. Det førte til at de ble mer åpne med hverandre.

Det begynner å nærme seg et halvt år, et halvt år siden kompisgjengen i Brumunddal plutselig manglet en. De vil for alltid være en for lite.

Jon tenker tilbake på telefonsamtalen han hadde med moren sin i slutten av september i fjor, da hun fortalte sønnen at bestekompisen hans var død.

– Hva er det som skjer? var det første jeg tenkte. Det var et sjokk, sier Jon.

Kameraten Pan-Mathias Karuna Vik var en av åtte gutter og menn som tok selvmord i Ringsaker i 2020. Et svært høyt tall for en enkelt kommune, og man er heller ikke sikker på om statistikken er komplett.

Pan-Mathias ble bare 17 år gammel.

Familien hans har lest saken og har samtykket til publisering.

– Helt stille

De planla russetiden sammen. En hel gjeng med gutter som hadde vokst opp sammen og som skal uteksamineres fra Ringsaker videregående skole neste år. Denne dagen var russegruppa samlet i Mjøsparken. Det var Jon og Philip Nysveen som leverte beskjeden til de andre gutta.

– Da begynte tårene å renne. Alle var helt stille, og ingen ville tro det, forteller Philip.

De klarer ikke helt å beskrive med ord hvordan det føltes den ettermiddagen, annet enn at det føltes «tomt».

Det er en blanding av alvor og sorg, som preger guttene når Ringsaker Blad møter dem et halvt år etterpå.

Les også

Et høyt antall selvmord i Ringsaker i fjor: – Vi er bekymret

Enklere å snakke om følelser

Jon, Philip og Trym Olstad liker fortsatt ikke å prate om det som har skjedd utenfor trygge rammer. De ønsker likevel å sette søkelyset på unge menns psykiske helse.

– Det bør være enklere å finne ut at man ikke er alene, og at det finnes noen å snakke med, enn å måtte oppleve dette selv, mener guttene.

Men hendelsen har vært en vekker for kompisgjengen. Det har blitt enklere å snakke om følelser med kameratene. Enklere å spørre hverandre om hvordan det går, og mene det.

– Tidligere tok vi kanskje hverandre for gitt. Hvis vi snakka om noe slik, så kødda vi det bort. Det gjør vi ikke lenger. Vi er skikkelig glade i hverandre, og alle har noen å snakke med hvis de trenger det. Det tror jeg alle vet nå, forteller de.

Er sammen

De har brukt mye tid på å være sammen. Et par dager etter at kameraten Pan-Mathias gikk bort, dro de opp til foreldrene hans.

– Vi ville vise at de ikke var de eneste som hadde vondt. Vi ville også vise at sønnen deres betydde noe for oss. Vi var glade i han.

Kompisene har også samlet seg ved kameratens grav.

– Det er et sted å gå til, hvor vi kan vise at vi brydde oss og var glade i han. Det er liksom koselig, men ikke koselig, forklarer Trym.

Guttene legger ikke skjul på at det fortsatt er en terskel blant gutter å snakke om ekte følelser og problemer.

– Det er bedre når noen spør deg. Da er det lettere å være ærlig. Det er tanken som teller, og det viser at man bryr seg, mener Philip.

Vil ha det inn i læreplanen

Både Jon, Trym og Philip etterlyser mer fokus på psykisk helse i skolen, og kanskje spesielt rettet mot gutter. De kunne ønske at psykisk helse var en større del av læreplanen enn det den er i dag.

– Det vil ikke endre det vi går gjennom nå, men det kan kanskje hjelpe mange i framtiden, mener kompisgjengen.

I Ung Data-undersøkelsen fra 2017 er det åtte prosent som oppgir at de er veldig plaget med ensomhet. Tolv prosent oppgir at de har hatt mange psykiske plager de siste sju dagene og seks prosent oppgir at de har brukt psykolog.

Regjeringen har vedtatt ny overordnet del som en del av læreplanverket, som gjaldt fra 1. august 2020. Et av de tverrfaglige temaene er «Folkehelse og livsmestring», som skal gi elevene kompetanse som fremmer god psykisk og fysisk helse, og som gir muligheter til å ta ansvarlige livsvalg.

Trenger du noen å snakke med?

Hjelpetelefoner:

Mental Helse: 116 123

Røde Kors: 815 55 201

Kirkens SOS: 22 40 00 40

Chat: https://www.soschat.no/

Disse kan også hjelpe: Helsesøster på skolen eller på helsestasjonen.

Fastlegen din, som også kan henvise deg til Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) eller Distriktspsykiatrisk senter (DPS).

Hvis situasjonen er akutt, må du ta kontakt med legevakten eller ringe 113.

Kilder: Helsenorge.no, Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging