Morgenkonsert for 33. gang

Vakkert: For veldig mange blir det ikke julekveld uten tradisjonen med å gå i Ringsaker kirke på morgenen. Den vakre konserten avholdes for 33. gang.

Vakkert: For veldig mange blir det ikke julekveld uten tradisjonen med å gå i Ringsaker kirke på morgenen. Den vakre konserten avholdes for 33. gang.

Artikkelen er over 1 år gammel

For 33. gang er det morgenkonsert i Ringsaker kirke 24. desember Godt og vel 400 tilhørere samles årlig i en mørklagt middelalderkirke hvor levende lys blafrer, sangen og musikken toner og publikum forholder seg musestille til siste akkord er dødd ut under høyt kirkehvelv.

DEL

Per Granbergs 60-årsdag i 1983 er den direkte foranledning til denne konsertradisjonen Arrangører har i alle år vært organist Roger Andreassen og Næren mannskor.

I fjor sendte NRK konserten i fjernsyn og radio på NRK 1, NRK P2 og NRK Hedmark Oppland. I årenes løp har NRK overført konserten sju ganger i radio.

Årets gjestesolist er en norsk sanger  med europeisk berømmelse. Marianne Beate Kielland medvirket som tenåringsjente i  en soprangruppe oppe på orgelgalleriet i Ringsaker kirke ved flere morgenkonserter. .  25 år senere er hun blant Europas ledende mezzosopraner med kalenderen full av oppdrag i operahus, konsertsaler og platestudioer.

Som sedvanlig medvirker Næren mannskor som blir ledet av Geir Willard. Næren mannskors dirigent Jon Birger Fløtre døde fortre dager siden ( fredag 15.12. ).

Olaf Aasen leder et ti manns kammerorkester.

Anna Sundström Otervik er syngende leder for vokalensemblet Cantarelle som teller ti  sopraner og alter.

Messingblåserne fra Brøttum Brass ledes i år av Daniel Farestveit i Andres Hallas reisefravær.

Konserten beveger seg programmessig  fra mørke til lys mens det lysner av dag utenfor den snart 875 år gamle basilikaen i hjertet av Mjøsbygdene.

Marianne Beate Kielland og Anna Sundström Otervik innleder konserten antifonalt med en av kristenhetens aller eldste hymner. Anna står lengst øst i kirken foran det berømte alterskapet fra Antwerpen anno 1520. Marianne Beate Kielland står lengst i kirken under orgelgalleriet.

Ved veis ende i konserten lyder Adams Julsång med begge solistene, kor og vokalensemble, strykere, blåsere og orgel i fulltonende samklang.

Artikkeltags