Katrine (26) fødte sønnen tre måneder for tidlig, så døde morfaren: – Man blir fort voksen i slike tilfeller

TUNG TID: 2016 ble et tungt år for Katrine Jakobsen Solberg (26). Nå håper hun på suksess som Ringsaklistas toppkandidat før valget i september.

TUNG TID: 2016 ble et tungt år for Katrine Jakobsen Solberg (26). Nå håper hun på suksess som Ringsaklistas toppkandidat før valget i september. Foto:

2016 ble et tøft år for Katrine Jakobsen Solberg (26) fra Furnes. Da hun endelig fikk holde sin sønn i egne armer ti dager etter fødselen, kom samtidig telefonen om at morfaren var død.

DEL

KANDIDATEN:– Jeg sto midt i et intervju om bompenger da fødselen begynte. Sønnen min ble født tre måneder for tidlig, og veide bare 800 gram. Vi bodde på sykehus i tre måneder.

Det sier Ringsaklista-politiker Katrine Jakobsen Solberg (26) til Ringsaker Blad mandag. Hun byr på kaffe hjemme på garden Krokstad nedre i Furnes, og forteller om året 2016. Det ble et krevende år for den unge politikeren, som nå er toppkandidaten til Ringsaklista i kommunevalget i september. For kun kort tid etter at sønnen ble født altfor tidlig, fikk hun en telefon med en fryktelig beskjed.

– Jeg fikk holde sønnen min i egne armer for første gang da han var ti dager gammel, og hadde akkurat lagt ham tilbake i kuvøsen, da det kom en telefon om at morfar var død, forteller Solberg.

KANDIDATEN

Ringsaker Blad vil i en artikkelserie frem mot kommunestyrevalget 9. september presentere en kandidat fra hvert parti i kommunen.

HER finner du alle sakene.

– Kommer sterkere ut av det

26-åringen forteller at hun hadde et tett forhold til bestefaren.

– Han var klippen min, beskriver hun.

– Hvordan takler man en slik periode?

– Man forbereder seg på det verste, og man bygger seg en mur. Utad gikk det tilsynelatende bra med meg. Jeg tok eksamener midt oppe i det hele, og møtte i fylkestinget. Man lærer mye. Jeg ble mor for første gang før jeg var tjue år, og så igjen som 23-åring. Man blir fort voksen i slike tilfeller. Det var tungt, men allikevel kommer man sterkere ut av det, svarer Solberg.

– Fikk erfare hvorfor vi trenger nytt sykehus

Det gikk heldigvis bra med sønnen som ble født for tidlig i 2016.

– Jeg trodde ikke det skulle gå så bra som det gjorde. Det er ikke alltid det går så bra med barn som blir født så tidlig. I dag er han en kul og frisk treåring, smiler Solberg, og fortsetter:

– Jeg fikk også erfare i disse månedene at vi trenger et nytt sykehus. Han ble født i Elverum, og de hadde ikke all kompetanse som han hadde behov for. Vi måtte til Ullevål sykehus flere ganger. Det ble mye farting for en så liten unge. I dag har vi flere små sykehus i Innlandet. Et nytt storsykehus vil samle fagmiljøene og vil forhåpentligvis få kompetansen samlet på et sted, sier hun.

KATRINE JAKOBSEN SOLBERG

Alder: 26

Bosted: Furnes

Sivilstand: Samboer med Ringsaklista-politiker Hans Kristian Arnkværn (41)

Yrke: Regnskapsfører / student

Aktuell: Ringsaklistas toppkandidat

Vurderte å gi seg

Nå vil 26-åringen, som opprinnelig er fra Elverum og som nå bor i Furnes, bli en del av kommunestyret i Ringsaker. Tidligere har hun åtte år i kommunestyret i Åmot på CV-en, hvorav en periode som vara og en periode som fast representant for Frp. I tillegg har hun også sittet en periode i fylkestinget for partiet.

Men før hun ble medlem av Ringsaklista i 2018, hadde Solberg egentlig tatt avgjørelsen om å gi seg med politikk.

– Hvorfor?

– Jeg var litt lei. Jeg synes det er for mye tull. Det er for mye maktkamp, og for lite fokus på politikk i politikken. Men så fikk jeg en telefon ..., sier hun.

– Vi ønsker et skifte

– Hva er kjernesakene til Ringsaklista til dette valget?

– Det viktigste for oss, er at kommunen begynner å prioritere annerledes. Det går for mye penger til Brumunddal, og vi mener folk behandles forskjellig. Noen får bygge stort på Jessnes, mens andre får avslag på små tilbygg. Det skal ikke være forskjell på folk. Det skal være likt. Vi vil at kommunen skal fokusere på primæroppgavene, helse, omsorg og skole. Det blir for all del veldig fint i Mjøsparken, men det handler om rekkefølgen. Et nytt sykehjem i Moelv burde vært på plass før parken. Vi får ikke gjort noe med det som er gjort, men vi kan gjøre noe med framtida, svarer Solberg.

– Det er selvsagt satt på spissen, men årets valg ser ut til å bli en duell mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Hvem vil dere eventuelt støtte om det blir kamp om makta?

– Vi ønsker et skifte. Vi mener det er sunt med et skifte nå, svarer Solberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ENGASJERT: Katrine Jakobsen Solberg og Ringsaklista ønsker et maktskifte i Ringsaker-politikken, men vil ikke direkte si at de støtter Odd-Amund Lundberg (Sp) som ordfører.

ENGASJERT: Katrine Jakobsen Solberg og Ringsaklista ønsker et maktskifte i Ringsaker-politikken, men vil ikke direkte si at de støtter Odd-Amund Lundberg (Sp) som ordfører. Foto:

– Blitt holdt for narr

– Hvorfor mener Ringsaklista at det er sunt med et skifte?

– Fordi Arbeiderpartiet har hatt makta så lenge, og de har hatt flertall så lenge. Da blir i teorien sakene avgjort på medlemsmøtene til Arbeiderpartiet. Det er nesten et demokratisk problem, svarer 26-åringen.

– Det er vel riktig å si at Ringsaker er en kommune som går bra. Hvorfor er det da behov for et skifte?

– Det er nettopp på grunn av rekkefølgen på prioriteringene. Bare se på bassenget på Brøttum. Det blir bygget en park i Brumunddal før noe som har blitt lovet i lang tid til befolkningen på Brøttum. Jeg vil gå så langt som å si at de har blitt holdt for narr. Vi mener at bassenget eller en flerbrukshall må bygges. Det må bli et tilbud der, svarer Solberg, som også oppfordrer kommunens innbyggere til å bruke stemmeretten.

For Ringsaker Blad skrev i august om den lave valgdeltakelsen i Ringsaker ved de siste kommunevalgene. Solberg tror Arbeiderpartiets dominans er blant årsakene til det.

– Jeg tror folk har tenkt at deres stemme ikke spiller noen rolle. Men i en kommune som Ringsaker, kan fem til ti stemmer avgjøre om et parti får med en kandidat eller to inn i kommunestyret. Alle stemmer teller, sier hun.

Trives som travel

I tillegg til å være engasjert i politikk, jobber Solberg som regnskapsfører, tar en master i digital ledelse, er med og driver garden Krokstad nedre med sin samboer Hans Kristian Arnkværn (41) og til sammen har de tre barn.

– Vi leverer en million egg til klekkerier i året, forteller hun.

– Du trives med å ha mye å gjøre?

– Jeg skulle gjerne hatt noen flere timer i døgnet, så hvis noen kan bestemme at vi kan ha det, så hadde det vært fint, ler Solberg, og legger til:

– Jeg ville ikke hatt det noe annerledes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BOR PÅ GARD: Katrine Solberg Jakobsen bor på garden Krokstad nedre i Furnes, sammen med kjæresten Hans Kristian Arnkværn, som er Ringsaklistas fjerdekandidat i valget.

BOR PÅ GARD: Katrine Solberg Jakobsen bor på garden Krokstad nedre i Furnes, sammen med kjæresten Hans Kristian Arnkværn, som er Ringsaklistas fjerdekandidat i valget. Foto:

– Opptatt av hver krik og krok

Hvis hun får velgernes tillit, og blir en del av Ringsakers kommunestyre, vil hun blant annet foreslå at kommunens innbyggere kan få komme i kommunestyremøter for å stille spørsmål til politikerne.

– I Åmot hadde vi blant annet en spørretime hvor innbyggerne i kommunen kunne komme i kommunestyret for å stille spørsmål. Vi hadde også en spørretime med ordføreren, hvor kommunestyret kunne stille spørsmål til ordføreren, som da var uforberedt på hvilke spørsmål som ville komme. I fylkestinget var det også fast at Ungdommens fylkesting var på plass i hvert møte, og fikk komme med innspill. Slik fikk vi også involvert de unge, sier Solberg.

– Ringsaklista besto opprinnelig i hovedsak av folk fra nordre Ringsaker, nå er det i hovedsak folk fra søndre Ringsaker som dominerer lista. Tror du det vil påvirke partiets resultat?

– Programmet vårt består stort sett av de samme sakene, og vi har fortsatt mange medlemmer i nord, men det var ingen derfra som ville stå på lista. Vi er et parti som vil ivareta hver krik og krok av kommunen, og jeg er stolt at vi har en gjennomsnittsalder på rundt 30 år.

– Hvor mange kandidater er det realistisk for Ringsaklista å få inn nå?

– En eller to er nok realistisk. Det blir færre medlemmer av kommunestyret, så jeg vil si at en eller to er realistisk, avslutter Solberg.

RINGSAKLISTA

Partiets liste:

1. Katrine Jakobsen Solberg (f. 1993), Furnes

2. Thomas Fossen Elnes (f. 1987), Brumunddal / Nes

3. Thomas Skyberg (f. 2001), Rudshøgda

4. Hans Kristian Arnkværn (f. 1978), Furnes

5. Edgar Halvorsen (f. 1969), Furnes

6. Martin Bekk (f. 2000), Brumunddal

7. Joakim Botten Byhus (f. 1995), Brumunddal

8. Even Bugge (f. 1988), Brumunddal

9. Stine Høgalmen (f. 1994), Brumunddal

10. Tone Høisveen (f. 1967), Furnes

Resultat kommunestyrevalget i 2015: 6,4 prosent. 920 stemmer. Fikk dermed tre representanter i kommunestyret.

Artikkeltags