Du har sikkert hørt om at «alt var bedre før» og det er noe av det kara tar for seg med de nye låtene som de har klare.

– Det er relevante tekster på flatbygddialekt og bandet hyller livets opp- og nedturer og tida da det meste var analogt. Ambisjonene er først og fremst å nå Innlandspublikumet. Resten får komme senere, melder vokalist Tom Erik Holmlund i en pressemelding.

Han mener at alle som har vokst opp på bygda på 60- og 70-tallet, med nærbutikk og lokal bensinstasjon, «sprætte på stikka» med møkkete femøringer med høl i, fellesfryseri, samfunnshuset som episenter for lokal underholdning, tippekamp på TV og stappfull bygdekino, vil kjenne seg igjen i tekstmaterialet.

Gode gamle dager

– Det er den tida da vi unga «itte var redde for ommaka» og gikk et par kilometer opp til nærbutikken lørdag morgen for å kjøpe brød og mjølk til mor, avis til far og smågodt til oss sjøl. Sommerferien ble tilbrakt på fjellet i enkle hytter i spinkelt bindingsverk oppsatt på 50- og 60-tallet. Alt var roligere og analogt. Livet slik vi ser det var bedre den gangen, sier Holmlund.

EP-en heter altså «Tampen Brenn» og består av tre låter: «Tampen brenn», «Bære je ser Mjøsa» og «En slags gospelsang.»

Det nystartede bandet Myrhauk Myrhauk består av Tom Erik Holmlund (vokal), Magnus Østvang (låtskriver og komponist/keys/gitar, bass etc.), Bjørn Thomassen (bass), Finn Andresen (trommer) og Marius Book (gitar). Flere av dem har sin bakgrunn fra de spilte sammen i bandet White River Junction og de har sitt fotfeste på Hedmarken.

Bandet er godt i gang med ei hel plate. Fullengder er planlagt sluppet vinteren 2024 med et plateselskap i ryggen.

– Vi har allerede over 25 låter på blokka, hvorav et titalls foruten om låtene på EP-en delvis er innspilt eller befinner seg på demonivå. På vegen mot en platerelease, blir det utover året gitt ut fire-fem singler. Vi har forsøkt å lage musikk for folk flest, sier vokalist Holmlund.

Norsk rock på dialekt

Utgivelsen består av norsk rock ispedd country, americana, blues, soul, progrock og folkrock.

– Dette er en blanding av stilarter vi liker best og som vi alle fem har hørt på oppigjennom. Derfor vanskelig å sette i bås. Men det viktigste er at det er tekster og sang på Ringsaker-mål. Vi hegner om dialekta og synes den er viktig å ta vare på. Tekster på dialekt er nære og gjør seg godt sammen med relevant og personlig innhold i tekstene skrevet av Magnus, sier Holmlund.

Foreløpig har bandet ambisjoner om å nå Innlandspublikumet først og fremst, og mener å ha både materiale og konsept som passer.

Bandet mener at det viktigste med livet er at vi har det bra. Og det er det nesten ingen som har søkelys på. De liker å tenke som Eldar Vågan: Det beste i livet er gratis. I alle fall nesten.

– De tematiske poengene i Magnus sine tekster handler om dette, og livets opp og nedturer. Det er for lite søkelys på å ha det bra. Vi har vært igjennom en belastende pandemi og det er ødeleggende kriger i verden som pågår. Men folk er opptatt av seg sjøl, dyre strømregninger, materialisme, SoMe, karriere, stress og jag. Alt er digitalt og upersonlig. Vi glemmer å spørre oss sjøl og andre om livet er ok. For det er det jo i utgangspunktet, bare vi velger å se det slik. Det er dette vi støtter og vi tror det var mindre komplisert før i tida, sier Holmlund.

Skal ut på bygdeturné

Bandet kommer til å søke ulike instanser om turnéstøtte for å betale musikere og lydprodusenter. Det skal i forbindelse med plateslipp i 2024 legges opp en skikkelig samfunnshusturné på 10–15 utvalgte bygdelokaler i Innlandet, i tillegg til konserter i byene rundt Mjøsa. Det blir et forholdsvis stort band og proff produksjon samt markedsføring når de skal legge ut på turne. Det koster.

– Vi skal gi folk på bygda ei skikkelig pakke. En helaften på samfunnshuset slik det var før i væla og litt til. Og vi har også ambisjoner om å gi eventuelt overskudd av turneen til et godt formål. Siden vi er opptatt av å bevare dialekt, bygdekultur og det nære, vil vi forsøke å finne en samarbeidspartner som mener det er viktig, og som kan hjelpe oss med å gi bort pengene, sier Østvang.

EP-en «Tampen brenn» ligger allerede ute på ulike strømmetjenester.