Utdelingen av årets priser gikk av stabelen under arrangementet «Prøysen tel by'n» i Kulturkirken Jakob i Oslo tirsdag. 23. november er for øvrig Alf Prøysens dødsdag.

Prøysenprisen gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst eller diktning, og hiphop-duoen kunne fornøyd ta imot årets pris, som ble delt ut av stortingspresident Masoud Gharahkhani.

I juryens begrunnelse, heter det blant annet at: «De er så ambisiøse, så kompromissløse og det virker som de lar deres kreativitet bare rulle på hemningsløst og lar det ta de retningene det tar, men likevel klarer de å holde en stø kurs og et uttrykk som er umiskjennelig.»

Karpe er for øvrig headliner når det 1. juli kommende sommer inviteres til ny storkonsert ved Vikingskipet i Hamar.

Teskjekjerringprisen gikk denne gang til forfatter, illustratør og bokkunstner Kari Stai.

Ingrid Bjørnov ble tildelt Alf Prøysens Ærespris.

Dette er tidligere vinnere av prisene:

Her får du en oversikt over prisvinnerne de siste fem årene.

Prøysenprisen:

2022: Karpe

2021: Egil Hegerberg

2020: Valkyrien Allstars

2019: Erland Ropstad

2018: Eldar Vågan

Teskjekjerringprisen:

2022: Kari Stai

2021: Runa Frikadello Bergsmo

2020: Sykehusklovnene

2019: Anna Fiske

2018: Hilde Hagerup

Alf Prøysens Ærespris:

2022: Ingrid Bjørnov

2021: Finn Kalvik

2020: Jørgen Nordeng

2019: Per Husby

2018: Ikke delt ut

Alf Prøysens Hederspriser er priser opprettet til ære for Alf Prøysen. Prisene består av Prøysenprisen, Teskjekjerringprisen og Alf Prøysens Ærespris.

Prøysenprisene er utdelt siden 1974. NOPA, Norsk Viseforum og Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere står for utdeling og finansiering av prisene. Juryen består av tre personer oppnevnt av NOPA, Norsk Viseforum og Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere. Prøysenhuset deltar i arbeidet.

Prøysenprisen gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst eller diktning innenfor de genrene som forbindes med Alf Prøysen. Prisen tildeles skapende eller utøvende kunstnere, eller til oppmuntring for unge talenter. Prisen kan gis til én person eller til flere som har samarbeidet om en oppgave.

Teskjekjerringprisen tildeles etter de samme kriterier som nevnt ovenfor, men med spesiell vektlegging på virksomhet rettet mot barn. Prisene kan også tildeles grupper eller institusjoner.

Juryen kan i tillegg beslutte å utdele Alf Prøysens Ærespris for langt og fortjenstfullt virke innenfor de samme områdene som dekkes av de to andre prisene.

Kilde: Prøysenhuset