Etter en utrolig stafett dundret ankermann Håvard Hovde inn på oppløpet sammen med fire andre lag i kamp om andre og tredje plass. Hovde er en rask klassisk løper og lagkameratene klarte ikke å stå rolig mens de ventet på avgjørelsen. Svært overraskende for alle eksperter spurtet han MjøsSki inn til en fantastisk bronse. De tre gutta på laget jublet vilt.

Før Hovde hadde de to andre på laget levert meget sterke etapper. Mats Opsal vekslet som nummer 11 etter første etappe på stafetten.

– Nederst i løypa på siste runde, så gravde jeg dypt og ga maks. Det ble vel ikke så mye mer enn 10–15 sekunder opp til teten og jeg er ekstremt fornøyd med dagens løp, forteller han.

Avanserte på andre etappe

Jonas Vika, som har hatt en god sesong, gikk andre etappe og avanserte raskt i feltet. Halvvegs på etappen hadde han tatt MjøsSki opp på tredje plass. Han lå da 14 sekunder bak tetlaget Kjelsås.

– Jeg følte meg som en ulv og jaktet posisjoner fra første stavtak. Det tok ikke lang tid før jeg jaktet Kjelsås og Byåsen, som var nummer en og to. På det minste var avstanden rundt ni sekunder og det var litt synd at jeg ikke klarte hente inn hele forspranget. Men det røynet litt på slutten, sier Vika, som dermed sendte Håvard Hovde ut på en tredje plass.

Spørsmålet var om det ville holde?

– Vi får se. Det er noen sluggere som kommer bak han. Håvard er lur. Han kan vente de inn og gå for spurten. Vi får leve i håpet, meldte Vika til NRK, mens klubbkameraten kjempet ute i løypa.

Det skulle vise seg at han fikk helt rett.

Råsterk spurt

Hovde hadde 24 sekunder ned til lagene bak da han gikk ut. Det var helt klart at Hovde måtte gå et svært godt løp for å holde motstanderne unna, med blant andre råsterke Harald Østberg Amundsen fra Asker i hælene.

Mens Kjelsås seilte ifra på siste etappe, ble det etter hvert et race med fem lag bak, i kampen om sølv og bronse. Det var Hovde og MjøsSki sammen med Byåsen, Asker, Åsen og Heming, og gutta fra Ringsaker kunne slippe jubelen løs etter innspurten.

– Det var helt rått. Vi hadde ikke drømt om det. Det vil si Håvard mente vel at vi kunne ta medalje før start, men vi andre hadde vel mer håp om topp ti eller topp fem, innrømmet Opsal med et bredt smil til NRK etter målgang.

Hovde innrømmet at han var sliten da han ble tatt igjen av de andre lagene bak, men ville ikke skuffe de to andre med det utgangspunktet de to hadde gitt ham.

– Jeg forsøkte å ta innpå de foran, men måtte også spare litt i tilfelle det kom noen opp bakfra. Jeg visste jo at Østberg Amundsen mest sannsynlig kom til å ta meg igjen, så da måtte jeg ha igjen litt krefter.

Håvard ble hentet inn rundt fire kilometer før mål og satset da alt på å henge med inn for en spurt.

– Jeg visste at jeg hadde en av de beste spurtene av de som var med, så jeg hadde et godt håp om at det ville holde til medalje hvis jeg hang med inn.

Og slik ble det, med bronse bak suverene Kjelsås og Heming, som knep sølvet.

I kvinneklassen vant også Kjelsås, foran Konnerud og Tromsø.