Klar tale fra Ringsakers funksjonshemmede: VI BLIR NEDPRIORITERT!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det er ikke alt som er rosenrødt i Ringsaker. Og slettes ikke innen helse- og omsorg.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.De funksjonshemmede er til vanlig ikke de som roper høyest. Men nå er det slutt på stillheten.

I krasse ord går medlemmer av Norsk Forbund for funksjonshemmede, lokalavdeling Ringsaker ut i et større oppslag i Ringsaker Blad og hevder seg klart nedprioritert. Dette underbygges med flere eksempler, og de er klare i sin tale: nå er vi bekymret og frustrert!

Det er spesielt situasjonen for AO-tjenesten som er bekymringsfull. Problemet er at denne tjenesten ikke er lovpålagt, noe som gjør seg gjeldende i stadig svekkede bevilgninger. Som et eksempel nevnes at i 2003 var 35.9 stillinger knyttet til denne tjenesten, mens det fra 2013 stabiliserte det seg på 27.8 stillinger. Nå er kapasiteten ved sentret altfor lav.
Dette gir seg utslag i dårligere tilbud for en gruppe som i høy grad trenger hjelp til aktivitet og opplæring. De økonomiske innstrammingene fører til dårligere tilbud for funksjonshemmede i «mellomalder». I inntakskriteriene står det nå at yngre (les de som kommer fra videregående skole) skal prioriteres foran eldre. Dermed blir en stor gruppe av dem som virkelig også trenger tilbud, stående uten.
Lokallaget peker også på et det vil bli stadig flere søkere til denne tjeneste, uten at kommunen har forberedt dette.
Men kommunen står også overfor et annet stort problem: de nåværende lokalene på Hymastomten er solgt til lokal boligutbygger, og AO-tjenesten står derfor om ett år uten egnede lokaler.

I denne sammenheng er det nå Ringsaker Pensjonistparti utfordrer kommunen: vær like kreativ og nytenkende her som i andre sammenhenger kommunen er blitt rost for!
Ringsaker Pensjonistparti har ved flere anledninger etterlyst denne egenskap. Ikke mye sprekt og nytt er kommet fra helse- og omsorgssektor den siste tid. Det går i det vante.

Og helse- og omsorgssjefens kommentar til AO-sentrets situasjon var: De ressursene vi har i AO-tjenesten, er de vi har. Et beskjedent hint til kommunepolitikerne.

Skal Ringsaker Pensjonistparti tillate seg et lite tips? Gå i kompaniskap med utbygger av tomta ved Melkebaren i Brumunddal, tilrettelegg egnede lokaler for AO-sentret i dette bygget.
For er det noe et AO-senter trenger, er det sentral beliggenhet med tanke på tilgjengelighet og kommunikasjon.
Gå ellers aktivt inn for den alternative boformen for eldre i dette bygget, med de besparelser dette vil bety i offentlige helsetjenester. Her bør det også bli tilbud til hjemmeboende eldre.
Dermed slås flere fluer i ett smekk!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags