Det var god sensommertemperatur på lørdag, mange folk i Moelv sentrum, og de fleste politiske partier var representert oppover Storgata. Stemningen var lett, og mange kom i prat. Noen tok imot parti-foldere med et hyggelig smil, andre takket høflig nei.

Det overrasket meg imidlertid at ikke flere var synlig opptatt av hva menneskeheten har utsatt kloden vår for. Vi breier oss stadig mer, og artsmangfoldet skrumper inn. Det er økt luftforurensning. Oftere og oftere oppleves voldsomme naturkatastrofer med langvarig tørke eller heftig og ødeleggende flom. FNs barnefond UNICEF sier at en milliard barn i 33 land, er i ekstrem fare på grunn av økte klima- og miljøtrusler.

Vi er et bitte lite land, men personlig konsum per innbygger er vanvittig høyt og ligger i verdenstoppen. Forbruket vårt ned, uansett hva andre og større land gjør. «Men-hva-med-Kina»-kortet er oppbrukt nå, faktisk.

Det aller største virkemiddelet den enkelte har for miljøet, er allikevel stemmeseddelen som puttes i urna på valgdagen. Årets stortingsvalg er et klimavalg, og det viktigste valget i vår levetid. Rapporten fra FNs klimapanel som nylig ble publisert, var mer enn tydelig: Handle nå! Det er vi avgjør hva slags framtid vi vil ha for barn og barnebarn.

Vi kan ikke lenger tillate oss å dure fram som vi har gjort, vi må alle gjøre endringer i egen livsstil. I tillegg må Norges ambisjoner økes når det gjelder klima, dyrevelferd og natur. Det må bli billigere å velge miljøvennlig. Det må investeres i fornybar energi. Kollektivprisene må ned, det må bli enklere å gjenbruke og reparere. Vi skal fortsatt ha det godt, men ikke ødeleggende godt ...

Jeg forstår de som er politisk usikre eller oppgitte og lei av vas og politiske halvsannheter. Jeg hadde sjøl ikke giddet engasjert meg politisk om det ikke var for dette overskyggende verdensproblemet. Det finnes også flere partier enn MDG som er opptatt av miljøet, men bare så det er nevnt:

Det er bare ett parti som aldri vil bruke klimaet som forhandlingskort. MDG.

-Godt grønt valg 2021!