Kultur og stas i Ringsaker kommune

- Selvfølgelig skal Prøysenhuset ha en spesiell plass i kultursatsingen, men 47 millioner kroner til investeringer og drift neste fire år, er Sp kritiske til.

- Selvfølgelig skal Prøysenhuset ha en spesiell plass i kultursatsingen, men 47 millioner kroner til investeringer og drift neste fire år, er Sp kritiske til.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

«Bort med brygger, kultur og stas, inn med mer eldreomsorg og skolekalas».

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ovennevnte sitat i Ringsaker Blad (RB) på lederplass tirsdag 5. desember skal visstnok være en dekkende beskrivelse for det alternative budsjettforslaget som Senterpartiet og Ringsaklista har lagt fram. Videre lister RB i artikkelen på side 6 en rekke «kutt» som er direkte feil framstilt. Hvorfor leser RB budsjett som Fanden leser Bibelen?

Det ikke kutt når en vil redusere eller utsette en foreslått økning til en litt mindre økning. Det er ikke kutt når en vil stryke en foreslått bevilgning som ikke er der fra før. Av den enkle grunn at den aldri har vært der. Ingen blir fratatt noe de tidligere har hatt. Men likevel framstiller RB det slik. Det må bero på at RB oppfatter rådmannens forslag som allerede vedtatt, selv om det ikke er det. Dette er for øvrig en egenskap som RB har til felles med Hamar Arbeiderblad. Aldri noe forbehold om politisk godkjenning, det vil si at rådmannens forslag er synonymt med Arbeiderpartiets mening. Hvorfor er det slik? Det utfordrer vi begge aviser til å besvare på lederplass.

Les også: Når Senterpartiet leser Ringsaker Blad

Det alternative budsjettet til Senterpartiet og Ringsaklista har gjennomtenkte prioriteringer. De RB-framstilte «kuttene» er altså ikke kutt, men derimot reduksjon og utsettelse av foreslåtte økninger. Det er altså ikke slik som Høyre siteres på i avisa; at det blir stående som halvgjort arbeid. Også vi er Prøysen-venner, og selvfølgelig skal Prøysenhuset ha en spesiell plass i kultursatsingen. Men når en summerer rådmannens forslag på investering og drift på Prøysenhuset vil det til sammen bli brukt 47 millioner kroner av befolkningens penger de neste 4 år. Videre blir det omtrent 100 millioner på Strandparken i 5-årsperioden 2017–2021. Det bør være kurant å mene at det kan være passende med noe mindre, at en kan ta seg noe bedre tid og heller kan tilgodese sårt tiltrengte tiltak vedr. ungdomsskoler, omsorgsteknologi og alders-/sykehjem.

Så et par andre viktige saker som ikke avisa fant det bryet verdt å nevne. For det første har vi foreslått 16 millioner mindre i eiendomsskatt. Dette burde også interessere Høyre, som på sin side ikke har lagt to pinner i kors for å fronte sin egen flaggsak. Videre vil vårt forslag for 2018–2021 redusere kommunens låneopptak med 37 millioner. Innsparingene på driftsbudsjettet blir 3,28 mill. Ikke mye, men litt. Til forskjell fra Arbeiderpartiets forslag som i samme periode øker driftsutgiftene med 3,48 millioner og låner pengene fra framtidige budsjett ved å belaste disposisjonsfondet. I en kommune som styrer mot 3,25 milliarder kroner i gjeld i 2020 bør det helst gå andre vegen hvis en skal flytte på noe. Gjelda nærmer seg 100 000 kroner pr. innbygger, men det er ikke på langt nær alle innbyggerne som opplever at det investeres noe til fordel for dem. Det er slikt som kanskje også kunne nevnes i ei lokal avis som burde ha som ambisjon å gi et balansert inntrykk av kommunens økonomi.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags